Friss hírek

2009.09.01. 06:06

KIADHATÓ----Ötös kategóriájú hurrikán lett Jimena

<p>Elérte a legmagasabb, ötös fokozatot a Mexikó nyugati partvidékéhez közelítõ Jimena hurrikán - jelentette az amerikai Nemzeti Hurrikán Központ. A Kaliforniai-félszigetrõl 20 ezer családot telepítenek ki, és egy nemzetközi konferenciát is átköltöztetnek. Közben két másik vihar is fejlõdésnek indult.</p>

A Saffir-Simpson skálán mért ötös fokozatú hurrikánban már 250 kilométer per órás széllökéseket mérnek. Az elõrejelzések szerint a Csendes-óceán felöl óránként 16 km/h-s sebességgel ékezõ trópusi vihar helyi idõ szerint kedden este vagy szerda hajnalban éri el a Mexikóhoz tartozó Kaliforniai-félszigetet, majd átvonul rajta, azután az Egyesült Államok felé megy. A várakozások szerint a szárazföld fölött lényegesen veszíteni fog az erejébõl.

A térségben lakók már tegnap óta vásárolják föl az élelmiszert és a vizet, valamint deszkázzák be folyamatosan ablakaikat. A mexikói hatóságok a tervek szerint 20 ezer családot evakuálnak a Jimena útjából. A Gazdasági Együttmûködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) Los Cabosban tartotta volna egyik konferenciáját, de a szervezõk úgy döntöttek, hogy inkább Mexikóvárosba költöztetik át a rendezvényt. A washingtoni külügyminisztérium pedig felszólította az amerikai állampolgárokat, hogy lehetõleg ne utazzanak el az érintett térségbe.

Jimena után Kevin jön majd - az egyelõre még csak trópusi viharnak minõsített légköri képzõdmény szintén a Csendes-óceánon van kialakulóban, sõt az Atlanti-óceánon, a Kis-Antillák közelében egy harmadik légörvény is fejlõdésnek indult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!