A CIA volt igazgatóját kritizálta egy belső vizsgálat a 2001 szeptemberi 11-i támadások miatt

Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) egy belső vizsgálata szerint a szervezet volt igazgatója és több felső vezetője sem tett meg mindent a szeptember 11-i terrortámadások megelőzésére. Ez áll abban a kedden nyilvánosságra hozott jelentésben, amit még 2005-ben készített az ügynökség úgynevezett főszemlélője. A jelentés szerint egyebek mellett a CIA -nak nem volt terve az Al-Kaida elleni harcra, az Osama bin Ladennel foglalkozó csoport túlterhelt volt és a szervezet különböző egységei között sem volt megfelelő az együttműködés.

John Helgerson főszemlélő 2005 júniusában azt javasolta a jelentésében, hogy a CIA állítson fel egy testületet, ami kivizsgálja George Tenet egykori CIA-igazgató, és több magas rangú tisztségviselő teljesítményét, és esetleges felelőségét. A kérést a 2004-ben lemondott Tenet utóda, Porter Goss nem teljesítette, és döntése mellett kiállt a jelenlegi igazgató is.

A főszemlélő jelentése szerint a CIA-nak nem volt minden részletre kiterjedő terve az Al-Kaida elleni harcra, és Tenet nem használta fel megfelelően hatalmát arra, hogy támogatást szerezzen a terrorizmus elleni küzdelemre. A belső vizsgálat kritizálta az ügynökség vezetőjét amiért az Oszama bin Ladennel foglakozó csoport túlterhelt volt, és az ott dolgozó embereknek nem volt elég tapasztalata.

A CIA vezetőjeként Tenet “teljes felelőséggel” tartozik az elkövetett hibák miatt, írta Helgerson főszemlélő jelentésében. Tenet közleményében “teljesen hibásnak” nevezte a főszemlélő következtetéseit.

A jelentés kitér még arra, hogy a szervezet különböző egységei között nem volt megfelelő az együttműködés, valamint nem készítettek megfelelő analízist az Al-Kaidáról. Ezen kívül a CIA és a különböző szövetségi szervek között sem volt megfelelő az együttműködés, és az információk megosztásában is hibák voltak.

A főszemlélő egyfajta belső ellenőrként dolgozik a CIA-nál és évente két jelentést tesz a szervezet működéséről.