A CIA-t és a Moszadot vádolják Iránban az atomtudós halála miatt

Izrael és az Egyesült Államok titkosszolgálatainak tagjai állnak a merénylet mögött, amelyben hétfőn egy teheráni bombamerényletben megöltek egy iráni atomtudóst – állítják az iszlám köztársaság hatóságai. A támadásban megsérült a férfi felesége és egy másik nukleáris kutatót is, a nejével együtt.

Az iráni állami televíziós csatorna híradásában beszélve az ország belügyminisztere azt mondta: “A Moszad és a CIA ellenségei Iránnak, és mindig megpróbálnak ártani a nemzetünknek. Legfőbb céljuk, hogy megszakítsák a tudományos nukleáris programunkat. Ez az elvetemült terrorista merénylet a kutatóink ellen pedig csak a gyengeségüket példázza”.

Teheránban hétfőn két bomba megölt egy iráni nukleáris kutatót, egy kollégáját pedig megsebesítették. A támadásban megsérültek a tudósok feleségei is. A támadók motorkerékpárokon érkeztek. Az iráni állami tévé tudósítása szerint a “terroristák, a cionista rezsim ügynökei” voltak, akik állítólag robbanó-szerkezeteket rögzítettek a tudósok autóira.

“A cionista ügynökök munkába menet, az egyetemre tartva támadtak rá a két professzorra” – olvasható az iráni állami televízió internetes honlapján. “Dr. Majid Shahriarit megölték, felesége megsérült. Rajta kívül az incidensben Dr. Fereydoon Abbasi és neje is megsebesült” – írták a tudósításban.

A Fars iráni hírügynökség szerint a kutatókra két különböző irányból törtek rá a motorkerékpárokon érkezett támadók. A hivatalos állami IRNA szerint Shahriari a teheráni Shahid Behesti Egyetem nukleáris kutatási tanszékének a tagja volt. A keményvonalasnak számító Mashreghnews internetes hírportál szerint Abbasi nukleáris kutatásokat végzett az iráni védelmi minisztérium számára.