A CIA azzal vádolja a pakisztáni titkosszolgálatot, hogy támogatja a lázadó harcosokat

Az Amerikai Központi Hírszerzőügynökség (CIA) azzal vádolja a pakisztáni titkosszolgálatot, hogy kapcsolatban áll a lázadó harcosokkal – számolt be róla a New York Times szerdai száma. Egy magas rangú CIA hivatalnok, Stephen Kappes július 12-én, titokban utazott Iszlámábádba, hogy szembesítse a pakisztáni vezetőket az arról szóló információival, hogy a dél-ázsiai ország titkosszolgálata kapcsolatban áll a törzsi területek harcosaival.

A CIA titkos küldötte egyértelmű bizonyítékokat mutatott be a pakisztáni vezetőknek, hogy a kémszervezet tagjai elmélyítették kapcsolataikat néhány militáns csoporttal, amelyek az afganisztáni erőszakhullámért is felelősek, egyebek mellett lehet, hogy az ebben a hónapban, Kabulban történt indiai nagykövetség elleni támadásért is. Emellett arra kérte a pakisztáni vezetőket, hogy tegyenek lépéseket az ügyben.

Az amerikai hivatalnok azt is elmondta: “Az Al Kaidának nyújtott hivatalos pakisztáni támogatásról nincsen semmi bizonyíték, de valósak az aggodalmak Pakisztánnak a Haqqani-hálózattal való kapcsolatait illetően, amelynek természetesen van már kötődése az Al Kaidához” – mondta Kappes.

A cikk azután látott napvilágot, hogy a pakisztáni miniszterelnök, Yousuf Raza Gilani találkozott George W. Bush amerikai elnökkel Washingtonban, hogy arra ösztönözze: Amerika ne lépjen fel egyoldalúan a militánsok ellen a pakisztáni törzsi területeken.