A cél: lángolni, nem elégni!

Nyíregyháza – A kiégés-szindrómáról tartott előadást nemrégiben a Megyei Pszichiátriai Szakkórház két dolgozója, dr. Hódy Szilvia szakorvos és dr. Móré E. Csaba pszichiáter-főorvos a nyíregyházi Napfény Életmód és Közművelődési Egyesület Életmód klubjában.

A segítők segítése

A burn-outszindróma (BOS) a depresszió és munkahelyi frusztráció között helyezkedik el, ugyanolyan tüneteket okozhat, mint a szorongás vagy depresszió, így nehéz a differenciáldiagnózis

 A kiégés nem statikus, egyszeri jelenség, ciklikusan ismétlődik. Időben történő felismerésével megelőzhető a végállapot, illetve a súlyosabb stádiumok kialakulása. A közhiedelemmel ellentétben a folyamat visszafordítható! – mutatott rá prezentációjában dr. Hódy Szilvia.

A kiégés és a depresszió közötti különbségeket taglalva hozzátette: amíg utóbbinál a tünetek oka főleg a személyben keresendő, a burn-out a munkahelyhez kapcsolódóan jelentkezik, főleg foglalkozásbeli ártalom. Lefolyását, súlyossági fokát a személyiség genetikai és pszichológiai tényezői is jelentősen befolyásolják, súlyosabb esetben depresszióhoz vezet.

– Mivel a szindróma specifikusan azokra a foglalkozásokra vonatkozik, amelyekben a segítő kapcsolatok, az emberekkel való kommunikáció, tolerancia dominál, az egészségügyi dolgozók körében magas az előfordulása. Éppen ezért rendkívül fontos a segítők segítése, hogy beosztástól függetlenül is felismerjük egymás problémáit, az intő jeleket, hiszen közös célért dolgozunk. Egymásra figyelve, egymást segítve előbbre jutunk, miközben óvjuk lelki egészségünket! – hangsúlyozta dr. Móré E. Csaba pszichiáter-főorvos.

Bár csak az utóbbi évtizedekben vált ismertté, s a pszichiátria, pszichológia divatos témájává a burn-out, nem új keletű a probléma. Következő cikkünkben a mára népbetegséggé vált kiégés kialakulásának okaival és kezelésével foglalkozunk majd.

Elhangzott: e ciklusosan ismétlődő folyamat főképp a segítő foglalkozásban dolgozókat fenyegeti, könnyen eshetnek áldozatául tehát tanárok, ügyvédek, orvosok és betegápolók.

 

Mi a kiégés?
A kiégés krónikus, emocionális megterhelések, stresszek nyomán fellépõ fizikai, emocionális, mentális kimerülés állapota, mely a reménytelenség, inkompetencia érzésével, célok, ideálok elvesztésével jár, s melyet a saját személyre, munkára, illetve másokra vonatkozó negatív attitûd jellemez.

 

Fontos megismernünk és időben felismernünk a betegség tüneteit, megelőzve a nem kívánt pszichés következményeket

– Palicz István –