A cél: kiiktatni az Ikastot

Debrecen – A dán sztárcsapat kiverésével a legjobb négy közé juthat az EHF-kupában a DVSC-Aquaticum alakulata. A két csapat első, dániai mérkőzésén Gro Hammarseng és társai csak kétgólos előnyt tudtak kiharcolni a Loki ellen.

Az idény egyik legfontosabb és legnehezebb mérkőzése vár a DVSC-Aquaticum csapatára a hét utolsó napján: vasárnap 18 órától a Loki a dán Ikast Bording gárdáját látja vendégül a Hódos Imre-sportcsarnokban (Tv: Sport 1, élő). Az EHF-kupa negyeddöntőjének első mérkőzésén a világsztárokkal teletűzdelt dánok 26–24-re győztek, ám ez a kétgólos előny behozhatónak tűnik.

Róka és a holló

Amíg az esélyeket illetően a debreceni csapat háza táján még mindig óvatosan fogalmaznak, addig az országos sportnapilap újságírója kategórikusan fogalmazott: „ A DVSC-Aquaticumtól pedig egyenesen elvárható, hogy pillanatok alatt behozza az Ikastban összeszedett kétgólos hátrányát, és közönségét jó játékkal szórakoztatva jusson tovább.” Az újság 85 százalékos esélyt ad a Lokinak a továbbjutásra, míg mondjuk az első mérkőzésén 6 góllal győztes Győrnek mindössze 70 százaléknyi sanszot adnak a legjobb négy közé kerüléshez.

– A cikk írója egy hozzáértő ember, éppen ezért arra gondolok, lehet elnézte az Ikast névsorát. Hízelgő és örülök neki, hogy ennyire taksálják a Lokit az újságírók, de nem akarunk úgy járni, mint a Róka és a holló című mesében a madár, akinek kiénekelték a sajtot a szájából – reagált a megjelent írásra Varga József, a DVSC-Aquaticum vezetőedzője. – A dán gárdáról érdemes tudni, hogy az EHF-kupa előző fordulóiban a spanyol és a német riválisát is megverte idegenben. Biztos vagyok benne, hogy az Ikast képes ugyanolyan, vagy még jobb produkcióra, mint amivel előrukkolt az első mérkőzésünkön, de azon leszünk minden idegszálunkkal, hogy ezt ne bizonyíthassák be.

A védekezés dönthet

A Loki mestere bízik a lányaiban, de azzal is tisztában van, hogy a csapat valamennyi játékosának a maximumot kell nyújtania a siker érdekében. – Az ikasti meccs előtt azt mondtam, nem elég, ha csak átlagteljesítménnyel rukkolnak elő a lányok, ez a tétel a vasárnapi mérkőzésre fokozottan érvényes. Nem szabad, hogy elaltasson bennünket a minimális, kétgólos hátrány, a mérkőzés első percétől az utolsóig maximálisan koncentrálnunk kell – vélekedett a szakember.

– A saját bőrünkön tapasztaltuk, hogy közvetlen indításokból nagyon veszélyesek, viszont ha felállt fal elleni játékra kényszerítjük őket, akkor gondban lehetnek. Kulcsfontosságú lesz, hogyan tudjuk megoldani a védekezésünket, miként tudjuk semlegesíteni a klasszisaikat, ha sikerrel, akkor jó esélyünk lesz a továbbjutásra. Bízom benne, hogy az átlövőinktől is hasonló jó teljesítményt látunk majd, mint Ikastban és akkor támadásainkkal sem lesz probléma. A csapatomból mindenki bevethető, bár Benyáts Beatrix térdét hétfőn műtik, de ha szükség lesz rá, akkor tud majd játszani – remélem a balkezes játékosaink olyan formát mutatnak majd, hogy nem lesz szükség Benya pályára lépésre.

B.N.