A canterburyi érsekkel találkozik brit látogatása második napján a pápa

Az anglikán egyház vezetőjével találkozik pénteken a nagy-britanniai látogatáson tartózkodó XVI. Benedek pápa, aki egy nappal korábban érkezett az országba.

A katolikus egyházfő a londoni Westminster katedrálisban vesz részt istentiszteleten, amelyet Rowan Williams canterburyi érsek celebrál. A pápa szimbolikusnak szánt gesztusa előtt négyszemközt találkozik az anglikán érsekkel a brit fővárosban.

XVI. Benedek II. Erzsébet brit királynő meghívására tartózkodik négynapos állami látogatáson Nagy-Britanniában. A katolikus egyház vezetője azóta nem járt hivatalos látogatáson az országban, hogy VIII. Henrik király 1534-ben szakított a római katolikus egyházzal. Az 83 éves pápa csütörtökön érkezett meg Edinburgh-ba, ahol több tízezer ember fogadta az utcákon. Az egyházfő ezután szabadtéri szentmisét tartott Glasgow-ban, amelyen a rendőrség szerint mintegy 125 ezer ember vett részt.

A pápa útját ugyanakkor beárnyékolják az egyházi személyekkel kapcsolatban kiderült gyermekmolesztálási ügyek, amelyekről XVI. Benedek a vele egy repülőgépen utazó újságíróknak úgy nyilatkozott, hogy “sokkolták őt”. Mint mondta, az egyház nem reagált elég gyorsan és elég határozottan a problémára. A pápa egyébként látogatása során találkozik Londonban az erőszakot elszenvedettek egykori gyerekek tíz képviselőjével.

XVI. Benedek útja során boldoggá avatja majd John Henry Newman ismert angol teológust is, aki 1845-ben nagy feltűnést keltett, amikor az anglikán vallásról áttért a katolikus hitre.
– Független Hírügynökség –