A buszok öt százalékánál találtak problémát itthon a legutóbbi razzián

A buszok körülbelül öt százalékánál találtak valamilyen problémát a rendőrök az egy héttel ezelőtti országos razzián. Az akcióban több mint 2600 buszt ellenőriztek, a leggyakoribb szabálytalanság most is a gyorshajtás volt. Ittas sofőrrel most nem találkoztak az egyenruhások.

Több mint 2600 buszt ellenőriztek a rendőrök múlt hét elején itthon egy háromnapos országos razzián. Ebből csaknem 650 külföldi jármű volt. A leggyakoribb szabálytalanság a gyorshajtás volt, 83 sofőr ment a megengedettnél gyorsabban. Több mint 30 járművezetőnél volt gond a pihenőidő betartásával vagy a tachográf vezetésével. Egy olyan sofőr is lebukott, akinek korábban elvették a jogosítványát, mégis volánhoz ült. Ittas sofőrrel most nem találkoztak a rendőrök – derül ki az Országos Rendőr-főkapitányság összesített adataiból.

A nagyszabású akciót a nemzetközi közlekedésbiztonsági szerveket tömörítő TISPOL szervezte Európa több országában párhuzamosan. Itthon több mint 2 ezer egyenruhás ellenőrizte a járműveket három napon keresztül, napi legalább nyolc órában.

Bár elsősorban a szabálytalanul közlekedő buszokra vadásztak, más járműveket is ellenőriztek. A három nap alatt 3700-nál is több esetben intézkedtek: figyelmeztették a vezetőt, helyszíni bírságot szabtak ki, vagy feljelentést tettek a szabálytalanságok miatt. A kiszabott bírság összegéről nincs információ.

A TISPOL évente 8 ellenőrzést tart párhuzamosan a kontinens több országában. Külön vizsgálják az ittas és drogos sofőröket, a biztonsági öv használatát, a teherautókat és buszokat, illetve a sebességhatárok betartását.Sporthírek