A buszok még nem járnak, áram már van Bükkszentkereszten

Eltávolították a kidőlt fákat az útból
Eltávolították a kidőlt fákat az útból - © Fotó: Vajda János
Bükkszentkereszt – Reggel fagyott, most tűz a nap – ezzel kezdte péntek déli telefonbeszélgetésünket Orliczki Attila bükkszentkereszti önkormányzati képviselő, ami nagy szó, hiszen majd’ minden tekintetben el voltak vágva a külvilágtól.

– Szerdán délután kezdődött azzal, hogy elment az áram, utána nem sokkal később a mobilszolgáltatás, majd éjfél körül a víz is, hiszen a szivattyú nem tudta feltolni a vizet Lillafüredről – sorolta Orliczki Attila. – Az kemény volt, hogy nem tudtunk kommunikálni a külvilággal. Mindössze a néhány helyen fellelhető MATÁV-os vonalak működtek, emellett a Katasztrófavédelemnek volt kapcsolata.

Megtudtuk: jelenleg is 2-3 villanyoszlop van kidőlve a településen, az ÉMÁSZ folyamatosan dolgozik, de megszámlálhatatlan fabedőlés van a faluban és azon kívül.

– Az áramszolgáltatás részben helyreállt, míg a buszok nem járnak. Bükkszentlászló felé most járható az út, ám csak helyieket engednek fel és le – édesapám például lejutott a munkahelyére – mondta. – Most olvad, ám még mindig 50 centiméteres a hó.

Köszönik a bótaiaknak

A faluban egyébként működik egymás segítése, ez náluk úgymond alap. Kenyeret is sütöttek csütörtökön. A mentőhelikopter viszont kétszer fordult: az egyik mentés egy ikerszülés volt, a hírek szerint szerencsére jól van mindenki. A bükkszentkeresztiek ugyanakkor hálásak a borsodbótai önkéntes tűzoltóknak is, akik felmentek a hegyre segíteni. „Az autójukra rá volt írva, hogy veletek vagyunk. Nagyon jólesett nekünk” – tette hozzá az önkormányzati képviselő.

Egyébként a legidősebb újhutaiak sem tapasztaltak még hasonlót: márciusban ugyan megtréfálta a Bükkben élőket többször is az időjárás, de 2017 áprilisáról biztos sokáig beszélni fognak a hegyen élők.

ÉM-JLI