A burka viselésének tilalmát elfogadó nyilatkozatot iratnak alá

Nilyatkozatot kell aláírniuk azoknak a külföldieknek, akik Franciaországba jönnek élni, amelyben tudomásul veszik, hogy az egész testet eltakaró muzulmán ruhaviselet, a burka tiltott az országban. Ezt vasárnap közölte a francia családügyi miniszter. A kormányfõ pedig a múlt héten jelentette be, hogy Franciaország megtagadja az állampolgárságot attól a férfitól, aki kényszeríti a feleségét muzulmán ruhaviseletre.

Nadine Morano családügyi miniszter azt mondta, hogy a burka-tilalmi kiegészítés és egy másik rendelkezés, amely elutasítja a nõi nemi szerv megcsonkítását, bekerült abba a “beilleszkedési szerzõdésbe”, amelyett 2007 óta kell aláírnia mindenkinek, aki Franciaországban telepedik le törvényesen. A francia kormány már elõkészítette azt a törvénytervezetet, amely betiltja az arcot eltakaró muzulmán kendõ viselését, miután a parlament (nemzetgyûlés) januárban a burka teljes tilalmára szólított fel az iskolákban, a kórházakban, a kormányhivatalokban és a közösségi közlekdés jármûvein.

Morano azt mondta, hogy az újonnan érkezõknek szóló szerzõdés már most is tartalmazza azt, hogy Franciaországban törvény bünteti a kényszerházasságot és a poligámiát. A miniszter azt mondta a francia állami rádiónak, hogy a szigorítást egy hétfõn kezdõdõ konferencián fogja elõadni. A konferenciát a kormány szervezte annak érdekében, hogy áttekintsék a nemzeti identitásról folytatott három hónapos nyilvános vitát.

A kormányfõ a múlt héten jelentette be, hogy alá fog írni egy rendeletet, amely megtagadja a francia állampolgárságot attól a férfitól, aki kényszeríti a feleségét muzulmán ruhaviseletre. Franciaországban él Európa legnagyobb számú muzulmán közössége, becslések szerint öt-hat millió moszlim.2004-ben egy törvény már betiltotta az állami iskolákban a muzulmán fejkendõ, és minden, vallási jellegû szimbólum viselését.