A burgonyát megviselte az eső

A csapadékos nyár és őszelő miatt a gombabetegségek idén az átlagosnál komolyabban veszélyeztették, illetve veszélyeztetik tárolás közben is a burgonyatermést.

Ez már sok volt

Ritkán volt ilyen kedvezőtlen időjárás a tenyészidőszakban – mondta el a Naplónak Riskó Mihály, a Kabai Burgonyaszövetkezet elnöke. A június közepétől rendszeresen beköszöntő bőséges esőzések még azokon a területeken is túlzott mennyiségűnek bizonyultak, ahol egyébként általában öntözni kell a krumplit.

Az elnök szerint minőségi, fémzárolt vetőgumók alkalmazásával – amelyekből a kifejlődő növények sokkal ellenállóbbak a betegségekkel szemben, mint a többszöri „leszaporításból” származó gumókból kikelők –, valamint megfelelően elvégzett növényvédelemmel, időben elvégzett szártalanítással és a termés gyors felszedésével csökkenteni lehetett annak a kockázatát, hogy a gombás megbetegedések a gumókra is átterjedjenek.

Bár Riskó Mihály is említette, hogy ahol az esőzések után pangó vizek maradtak a krumpliföldeken, ott nagy veszélybe került a termés, azt az értesülésünket nem tudta megerősíteni, hogy bárhol is ki kellett volna szántani tönkrement burgonyát.

Jelentős kínálat

A szövetkezet elnöke úgy véli – mivel nem megfelelő tárolás esetén a gombafertőzés a gumók között továbbterjedhet –, a helyes raktározás az átlagosnál körülményesebbé válik, így a piacon az elkövetkezendő egy-két hónapban jelentős lesz a kínálat.

 A mostani kilogrammonkénti 30-40 forintosnál azonban ennek hatására mégsem lesz alacsonyabb a fogyasztói ár. Sőt, emelkedik, s Riskó Mihály úgy gondolja, hogy hamar el fogja érni a nyugat-európai, kilogrammonként 70-80 forintos árnak megfelelő szintet. Egy kilogramm burgonya előállítási ára egyébként ma hazánkban 25-30 forint, ami tárolási és csomagolási költséggel együtt 45-55 forintra rúghat.

Vásárlói szokások

Az utóbbi egy-két esztendőben – elsősorban a nagy élelmiszeráruházak kínálatának hatására – egyre inkább csökken azon vásárlóknak a száma, akik egy zsák vagy fél zsák – 50, illetve 25 kilogramm – krumplit egyszerre vásárolnak meg, s otthon tárolnak.

Az őszi „út menti” értékesítés kezd teret veszteni. A fogyasztók ma már csak 2, 5, maximum 10 kilogramm burgonyát vesznek meg egy tételben, s a mosott, szellőző műanyagtasakba csomagolt gumókat keresik.