A bűnügyi nyilvántartásról tárgyalt a köztársasági elnök és az igaszságügyi miniszter

Sólyom László köztársasági elnök kedden hivatalában fogadta Draskovics Tibort. Az igazságügyi és rendészeti miniszter a találkozón arról adott tájékoztatást, hogy az amerikai vízummentességhez kapcsolódó megállapodáshoz fűzött államfői kifogások ügyében a tárca milyen változtatásokat készít elő a bűnügyi nyilvántartás szabályozása terén. A magyar állampolgárok – öt másik kelet-európai ország polgáraival együtt – november 17-től vízum nélkül utazhatnak az Egyesült Államokba.

Sólyom László köztársasági elnök múlt hétfőn megfontolásra visszaküldte az Országgyűlésnek az amerikai vízummentességhez kapcsolódó bűnügyi célú adatcseréről szóló megállapodást kihirdető törvényt, mert indoklása szerint túlságosan széles körben enged hozzáférést az amerikaiaknak a magyar bűnügyi nyilvántartáshoz. Sólyom László az egyezményt nem találta ugyan alkotmányellenesnek, de szerinte a magyar állampolgárok jogbiztonságát az védi, ha csak a valóban büntetőügyekben szereplők adataihoz lehetne hozzáférni.

Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter két nappal később tájékoztatta a kormányt az államfő aggályairól. A tárcavezető javaslatára a kormány kezdeményezte az amerikai-magyar vízummentességi megállapodást kihirdető törvény kiegészítését a bűnügyi nyilvántartásról szóló törvény módosításával.

A módosítással egyértelművé válik, hogy az amerikai hatóságok csak azokhoz az adatokhoz juthatnak hozzá, amelyekhez a magyarok hozzáférést szeretnének biztosítani – azaz a bűncselekmény miatt elítéltek adataihoz. Az amerikai-magyar vízummentességgel kapcsolatos törvény, a kiegészítéssel együtt, november 3-án kerül újra a parlament elé.

A köztársasági elnök a visszaküldés után azt mondta, a vízummentesség hatálybalépését nem veszélyezteti, hogy újra az országgyűlés elé kerül a törvény, mert a magyar jogszabályi háttér átalakítása párhuzamosan történhet a megállapodáshoz szükséges további egyezmények megkötésével; a magyar állampolgárok – öt másik kelet-európai ország polgáraival együtt – november 17-től vízum nélkül utazhatnak az Egyesült Államokba.Sporthírek