A Bükk és a Zemplén útjai problémásabbak

Akt.:
A Bükk és a Zemplén útjai problémásabbak
Miskolc – A téli időszak november 10–től március 31-ig tart a Magyar Közút Nonprofit Zrt. számára, de az ezen kívül eső napokon is fel vannak készülve a téli üzemeltetés ellátására. – tudtuk meg.

Mint minden évben a téli útüzemeltetési időszak kezdete előtt felkészítjük gépparkunkat, eszközeinket és munkatársainkat is az év legtöbb kihívását jelentő időszakára – nyilatkozta az Észak-Magyarországnak Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt.szóvivője. – Természetesen a téli időszak előtt igyekszünk minél több úthibát kijavítani, a hófúvásra veszélyes szakaszok mentén a növényzetet is rendbe tesszük, kihelyezzük a hófogó rácsokat. Továbbá azon az útszakaszokon ahol az út az átlagosnál könnyebben fagyhat le, illetve kialakulhat síkos úttest, ott az erre figyelmeztető táblák is kihelyezzük. Minden intézkedésünkkel azon vagyunk, hogy a téli időszakban, a megváltozott időjárási körülmények között is a legbiztonságosabb közlekedési alapfeltételeket biztosítsuk, ugyanakkor az autósokat arra kérjük, hogy fokozott óvatossággal vezessenek a téli időszakban, autóikat pedig készítsék fel a téli közlekedésre.

Megtudtuk azt is, hogy a Magyar Közút Nonprofit Zrt. fő tevékenysége télen a 30 ezer kilométeres országos közúthálózat síkosság mentesítése, illetve a hóeltakarítási munkák elvégzése, továbbá a balesetveszélyes burkolathibák megszüntetése.

12 órás váltással

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében közel 70 géppel rendelkezünk, emellett a miskolci, szikszói, putnoki, sátoraljaújhelyi, nyékládházi és edelényi üzemmérnökségi dolgozóinkkal vesznek részt a felkészülésben. – folytatta a szóvivő. – A téli időszakban a megyei központunkban 5 fővel 24 órás diszpécser szolgálat működik. Az üzemmérnökségeken szintén 24 órás ügyeleti szolgálat működik november 10-től, valamint a téli gépekre beosztott dolgozók 12 órás váltással végzik munkájukat. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében összesen közel 2500 közút üzemeltetését látjuk el.

Kiderült az is, hogy a Bükk és a Zemplén útjai azért problémásak, mivel a magasabban fekvő területeken korábban köszönt be a tél, így ott már korábban be kell avatkoznia a Közútnak. A Hernád völgye, Bodrog-köz, Takta-köz, Dél-Borsod az uralkodó északi széljárásra merőleges útjai is komoly kihívást jelentenek. A probléma ott a hófúvás kialakulása, melyet telepített hóvédművekkel, igyekeznek megelőzni, de nem lehet mindenhol így védekezni, valamint egy bizonyos hómennyiség után a hórácsok mögötti terület megtelik és már az úttestre hordja a szél a havat. Ilyen esetekben csak folyamatos hóekézéssel illetve hómarással lehet az út járhatóságát fenntartani.

A téli időszakra egyébként több ezer tonna szóróanyaggal rendelkezik majd a cég a megyében.

ÉM-JLI