A bukaresti magyar nagykövet Verespatakról: "Nem , nem és nem!"

Budapest számára világos, hogy a Verespatakra tervezett, ciántechnológiás eljárást alkalmazó aranybánya engedélyeztetése Románia belügye, Magyarország azonban ellenzi a bányanyitást, jóváhagyása esetén pedig több, mint 300 kérdése lesz – jelentette ki Füzes Oszkár bukaresti magyar nagykövet csütörtöki sajtótájékoztatóján. “Nem, nem és nem!” – válaszolt a román újságírók azon kérdésére, hogy mi Magyarország álláspontja a bányanyitás kapcsán. “Magyarországnak keserû tapasztalatai vannak a nagybányai ciánszennyezés miatt” – mondta Füzes. “Hiába mondják, hogy a hasonló technológiával mûködõ kanadai vagy dél-amerikai bányák gond nélkül mûködnek, mi nem értünk egyet a tervvel. Az azonban világos, hogy a döntés a román kormány kezében van” – mondta a nagykövet. Hozzátette: amennyiben Bukarest a verespataki bányanyitás mellett dönt, Magyarországnak több mint 300 kérdése lesz ez ügyben, az esetleges végzetes következmények elkerüléséhez szükséges pénzalapoktól kezdve a környezetvédelmi és mûemlékvédelmi kérdésekig.

Borbély László romániai környezetvédelmi miniszter a Verespatakra tervezett bányát támogatókkal való csütörtöki találkozóján úgy fogalmazott: a tíz éve történt nagybányai ciánszennyezést követõen a bukaresti hatóságok rendkívül óvatosan kell eljárjanak, amikor ciántechnológiás eljárást alkalmazó bányanyitásról döntenek.

A kanadai-román Rosia Montana Gold Corporation Verespatakon legalább 330 tonna aranyat és 1600 tonna ezüstöt szeretne kibányászni 17 év alatt. A bányanyitást ellenzik a környezetvédõk és Magyarország is, a környezeti kockázatok miatt. A cég ugyanis ciántechnológiát alkalmazna a színesfém-kitermelésben.Sporthírek