A budapesti barlangok körüli visszásságokat vizsgálná Tarlós István

Felelősségre vonást ígért a fővárosi barlangokat ért károk kapcsán Tarlós István, a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltje szombaton. Mint mondta, valakinek meg kell válaszolnia például azt, hogyan kerülhetett magánkézbe az UNESCO listájára készülő Molnár János-barlang. A politikus szerint a barlangokban folytatni kell a kutatásokat és közszemlére kell őket tenni, emellett pedig meg kell akadályozni a profitorientált beruházásokat.

A Molnár János-barlang magánkézbe kerülését vizsgálná Tarlós István, miután a főváros tulajdonában lévő területen egy kft. gyógyszállót építene, ezzel pedig ellehetetlenítené a barlang további kutatását, bemutathatóságát. A Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltje erről azután beszélt, hogy látogatást tett a helyszínen Láng Zsolt II. kerületi polgármesterrel és Adamkó Péter barlangszakértővel.

A barlangászok egy petíciót adtak át a politikusnak, amelyben felhívták a figyelmét a többi között arra, hogy a világ leghosszabb hévizes eredetű, ma is aktív meleg vizű barlangját folyamatosan kutatják, és szinte naponta fedeznek fel benne újabb részeket a búvárok, ugyanakkor a koncessziós joggal rendelkező cég már most is mindig megfellebbezi a barlangban történő kutatást, az engedély-kiadás megtorpedózásával. A szakemberek azt kérik, hogy Tarlós István oldja meg a Molnár János-barlang ügyét és több, a fővárost érintő barlangvédelmi anomáliának vessen véget. Ezek között említik az I. kerületi várbarlangot és kazamata-rendszert, a Mátyás-templom előtt nyíló Nagyboldogasszony barlangot, az Origo barlang problémáját, amely fölé házat építenek, a József-hegyi barlangot, amely fölé víznyomóvezetéket építettek be, súlyosan veszélyeztetve ezzel a képződményt, amely egyébként a világ legnagyobb hévizes kristálytermét rejti.

Tarlós István elmondta: folytatni kell a barlangkutatásokat Budapesten és be kell mutatni a közönségnek a képződményeket. Emellett kiemelkedő feladatnak nevezte, hogy a különlegességek az őket megillető módon felkerülhessenek a világörökség listájára.
hirdetés


hirdet�s