A BÉT élénkítené a piacot

A Budapesti Értéktőzsde vezetői azt javasolják, hogy csak olyan befektetőnek adják el például a Budapest Airportot és a Malévet, amely a többi feltétel mellett hajlandó a saját részvényeit bevezetni a tőzsdére.

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) vezetői azt javasolják a kormányfőnek, hogy csak olyan szakmai befektetőnek adja el például a Budapest Airportot és a Malévet, valamint az ÁPV Rt. portfóliójában lévő vállalatokat, amely a többi feltétel mellett hajlandó a saját részvényeit bevezetni a tőzsdére. A pesti börze külföldön is igyekszik népszerűsíteni magát, ősszel Kínában lesz road-show.

A tőzsde vezetői szerint ha a kormányok eddig is az általuk javasolt gyakorlatot követték volna a privatizációk során, akkor a BÉT Közép-Kelet-Európa legnagyobb forgalmú és kapitalizációjú tőzsdéje lenne, masszív költségvetési bevételeket termelve az államnak. Szalay-Berzeviczy Attila tőzsdeelnök még július 5-én adta át a tőzsde szakértőinek piacélénkítő javaslatcsomagját. Azóta folyamatosak az egyeztetések a kormánnyal.

Kína magyarországi nagyakövete már tárgyalt a BÉT vezetőivel a börze tervezett pekingi és hongkongi bemutatkozójáról, ami a tervek szerint novemberben lesz. Szalay-Berzeviczy Attila tagja lesz a Kínába látogató kormánydelegációnak is. A BÉT korábban már népszerűsítette magát a többi közt New Yorkban, Milánóban és Brüsszelben.