A bíróság udvarán lőtték agyon

A bíróság udvarán lőtték agyon
A bíróság udvarán lőtték agyon
Kijev – Az ukrán főváros Szvjatosin Kerületi Bíróságának udvarán végzett egyetlen lövéssel egy mesterlövész Makszim Kurocskin orosz vállalkozóval.

Kurocskint még a múlt év novemberében tartóztatták le a belügyi hatóságok Kijevben, a Boriszpil nemzetközi repülőtéren. A légikikötőből egyenesen a kijevi Goloszijivi Járási Bíróságra szállították, mely döntött Kurocskin előzetes letartóztatásáról.

A “Max Besenij” (Mad Max) gúnynevű orosz botrányhős ellen nemzetközi körözés volt érvényben Ukrajnában. Többek között 100 ezer dolláros zsarolás vádjával kellett bíróság elé állnia.

A halálos lövés egy szomszédos épület tetején dördült el, miközben a vádlottat éppen a rabszállító kocsihoz kísérték a bíróság zárt udvarán. A célpont testén áthaladó lövedék az egyik rabkísérőt is életveszélyesen megsebesítette.

Kurocskin percekkel előbb azt kérte a bíróságtól, hogy helyezzék házi őrizet alá, mivel úgy érzi, hogy a börtönben veszélyben forog az élete. Az ítélőszék elvetette a vádlott beadványát.

Az Ukrajina Moloda című napilap információi szerint Kurocskin volt a tulajdonosa a kijevi Dnyipro és Premier Palac szállodának és a jaltai Oreanda szálloda-komplexumnak, továbbá számos ukrajnai energetikai vállalatnak. Ő képviselte továbbá Ukrajnában Jurij Luzskov moszkvai polgármester pénzügyi-ipari csoportjának érdekeit Ukrajnában.

– Palkó István –