A bíróság nem hitt a feleséggyilkos könnyeinek

Hordó
Hordó
Miskolc – A feleségét megölő és hordóba záró felsőzsolcai férj az utolsó szó jogán megbánta tettét, a bíróság azonban példás büntetést szabott ki rá.

Az előre kitervelten elkövetett emberöléssel és lőfegyverrel visszaéléssel vádolt férfi a hétfői tárgyalás záróakkordjaként, az utolsó szó jogán megszólalt. A védelmére kirendelt ügyvéd mindent megpróbált, hogy bár az emberölést nem tagadhatták, de a férfi nem készült felesége meggyilkolására. Ellenkezőleg. A saját kezűleg barkácsolt egylövetű pisztolyt tulajdonképpen maga ellen akarta fordítani.

 A megromlott családi légkör miatt öngyilkosságra készült. Az eszköz egyébként emberélet kioltására nem is nagyon volt alkalmas. Azzal célozni sem lehetett volna – érvelt az ügyvéd. csakhogy amikor a tragédia éjszakáján összeveszett a házaspár, a férjre támadt a nő, és a felfokozott idegállapotban sült el a pisztoly. Ezért az emberölés alapesetének megállapítását kérte a védelem.

Ítélet előtt megszólalt

A B.-A.-Z. Megyei Bíróság dr. Dósa Ágnes vezette tanácsa elé került felkavaró ügy perbeszédében megszólaló megyei ügyész, dr. Radványi Zsolt azonban azonban kitartott az eredeti vádindítvány mellett.

Azt látta bizonyítottnak, hogy a már-már kegyetlenség határát súroló emberölést a vádlott előre eltervezte. Ezért készített a pisztolyt is. Fegyházbüntetést indítványozott, és az életfogytig tartó büntetést sem tartotta kizárhatónak a cselekmény súlya, és társadalmi veszélyessége miatt.

A hétfői tárgyaláson az is elhangzott, hogy a vádlott valamikor az igazságszolgáltatásban, pontosabban a büntetés-végrehajtás területén dolgozott. Bár a büntetőeljárás során, a tárgyalási szakaszban hallgatási jogával élt, most élt az utolsó szó jogával. Megtörtnek látszott, és könnyezve mondta: mélységesen megbánta tettét…

A bíróság a perbeszédek és az utolsó szó jogán szót kérő vádlott szavai után visszavonult, majd délután egykor ítéletet hirdetett. A taláros testület szerint a férfi súlyos bűncselekményt köbvetett el, amikor előre kitervelte felesége megölését. A büntetés ezzel arányos. Az ítélet nem jogerős.

Előzmények
A családi konfliktus miatt feleségét már gyűlölő felsőzsolcai férfi hidegvérrel kitervelte és végrehajtott a gyilkosságot, majd a fémhordót, amibe a halottnak hitt asszonyt bezárta, a tó fenekére akarta süllyeszteni.

A gyilkosság kiagyalója és végrehajtója barkácsolt egy egylövetű pisztolyt, átalakított egy kétszáz literes fémhordót, amibe az asszony holttestét rakta. Dr. Martossy György a B.-A.-Z. Megyei Főügyészég szóvivője, az elkészült vádirat alapján annak idején arról tájékoztatott, a vádlott a gyilkosság éjszakáján azzal az ürüggyel csalta párját a tópartra, hogy mint máskor szokta, (tisztázatlan helyről származó) gázolajat vesz. Ott tölti meg a hordót, és segítségre van szüksége.

A nő nem fogott gyanút, és a férjével a vízhez autózott, ahova a hordót is kivitték. A férfi ekkor a fegyverrel közelről fejbe lőtte a nőt, aki eszméletét veszthette, de nem halt meg azonnal, mert a golyó nem ért életfontosságú rész. Az elterülő testet a férj a hordóba tuszkolta, majd rázárta a tetejét és bedobta a tóba. Az áldozat ekkor még élhetett. Az igazságügyi orvosszakértő szerint mintegy fél óra elteltével halhatott meg.

P.T.