A bíróság dönt majd a szegedi egyetem ügyében

A bíróság dönti majd el a hallgatók és a Szegedi Egyetem Médiai Intézetének a vitáját abban az ügyben, hogy az intézmény az államilag finanszírozott tanulóktól pénzt kért.

Az egyetem ugyanis tartja magát ahhoz, hogy jogszerűen járt el, Aáry Tamás Lajos oktatási ombudsman pedig a hallgatókkal összhangban ennek ellenkezőjét állítja. Az oktatási jogok biztosa szerint jogszabályok nem engednék, hogy államilag finanszírozott hallgatóktól pénzt szedjenek be. A szegedi médiaiskolában fejlesztés jogcímén elkért összegek kapcsán Aáry-Tamás Lajos a Független Hírügynökségnek nyilatkozva azt mondta: az lenne a tisztességes, ha az egyetem elismerné, hogy hibát követett el, és visszafizetné a hallgatóknak a pénzt.

Államilag finanszírozott hallgatóktól fejlesztés címén nem lehet jogszerűen pénzt kérni, mivel nem egyenrangú felekről van szó – közölte Aáry-Tamás Lajos. Ez egy közjogi viszony, ahol az egyetem állításával ellentétben nincs semmilyen alapja a tandíjnak. Az oktatási biztos szerint az egyetemnek el kellene ismernie a diákok és a nyilvánosság előtt, hogy rosszul oldottak meg egy “örökölt” helyzetet, hogy nem így kellett volna átalakítani a rendszert.

A szegedi egyetem dékánjának, rektorának már csak azért is hittek volna, mivel ez az ügy nem az ő “saruk” – fogalmazott Aáry. Most már valószínűleg csak a bíróságon dől el, az egyetemnek, vagy a diákoknak van e igaza – tette hozzá. Az országgyűlési biztos munkája itt véget ér; összegző jelentését elküldi az Oktatási Minisztériumba is, amely csak ezt követően foglal állást.

Az egyetem nem fogadta el az oktatási biztos álláspontját; szerintük volt jogszabályi alapja a tandíjnak, a diákok pedig ellenszolgáltatást kaptak érte. A Szegedi Tudományegyetem Média Intézete mindenesetre úgy döntött: többé nem indít államilag finanszírozott képzést Budapesten, aki pedig a továbbiakban felvételt nyer a fővárosi kihelyezett tagozatra, az első félév után döntés elé kényszerül: vagy szerződésben vállalja a “szolgáltatási díjak” félévenként esedékes összegének kifizetését, vagy csak Szegeden folytathatja tanulmányait.

A Havas Henrik által fémjelzett médiaiskolát a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) jelentette fel. A szervezet szerint az egyetemen 1995 óta több száz leveleőz hallgató fizetett az államilag finanszírozott képzésért, félévente 80 ezer forintot.