A bíróság a molotov-koktélos ügyet visszaadta az ügyészségnek

A Pesti Központi Kerületi Bíróság kedden nem tárgyalta le a tervezett módon gyorsított eljárásban a molotov-koktélok gyártásával vádolt fiatalember ügyét, mert a bíró szerint felvetődik annak a lehetősége, hogy amit a 26 éves fiatalember tett, azt terrorcselekmény előkészülete volt. Ez pedig olyan súlyos bűncselekmény, amit nem tárgyalhatnak gyorsított eljárásban és a Fővárosi Bíróság hatáskörébe tartozik.

Kedden a bíróság elé állított fiatalembert az ügyész közveszélyokozás előkészületével vádolta, mert az alkalmi munkákból élő, érettségizett férfi belvárosi lakásában 2 liter benzint, 85 üres üveget, 56 parafadugót és 156 textílcsíkot és zsinórdarabot találtak a rendőrök. A vádlott vallomása szerint ezekből az anyagokból ugynevezett molotov-koktélokat szándékozott készíteni azért, hogy ha szükséges, ezzel akadályozza meg azt, hogy a rendőrök hasonlóan lépjenek fel a március 15-i demonstrálók ellen, mint ahogyan felléptek október 23-án. A vádlott hangsúlyozta a tárgyaláson, hogy tévén akarta nézni az eseményeket, és csak akkor rakta volna össze a koktélokat, ha a rendőri brutalitásokról tudósítanak.

Kócsó Sándor bíró úgy ítélte meg “fennáll annak a lehetősége, hogy a vádlott tettét terrorcselekmény előkészületének minősítik”. Ez olyan súlyos bűncselekmény, amiért öttől tíz évig terjedő szabadságvesztést ír elő a BTK, márpedig gyorsított eljárás, csak legfeljebb nyolc évvel fenyegetett bűncselekmények esetében folytatható le. Amennyiben az ügyészség terrorcselekmény előkészületére módosítja a vádat, akkor az a Fővárosi Bíróság hatáskörébe tartozik majd.

A bíróság a vádlott esetében hétfőn elrendelt lakhelyelhagyási tilalmat továbbra is fenntartja.Sporthírek