A bronzot érő menü

A bronzot érő menü
© Fotó: Magánarchívum
Debrecen – Nemzetközi versenyen aratott sikert a debreceni séf.

A dobogó harmadik helyét foglalhatta el a november 24. és 28. közt megrendezett, luxembourgi szakács-világbajnokságon a debreceni Szabó Csaba mesterszakács. Eddig öt világversenyen és tizenöt hazai megmérettetésen vett már részt. – A legutóbbi versenyről bronzéremmel térhettem haza. Hetvenkét ország 2500 szakácsa mérettette meg magát ebben az esztendőben. A bronzérem megszerzése nagyon nehéz feladat volt, hiszen a legnehezebb, harmadik napon állítottam ki, azon a napon, amikor a szakma hírességei is bemutatták menüsoraikat – nyilatkozott lapunknak Szabó Csaba.

5Fotó: Magánarchívum

Mi szem-szájnak ingere

– Egy ötfogásos menüvel készültem: két hideg, két meleg finger food, azaz egyfalatos étel, valamint desszert. A menüsort a következők alkották: fokhagymás parajjal töltött vörösmárna-filé, színes lencsepürével, snidlinges sülttök-mártással, konfitált gyöngytyúkmell és -comb póréhagymával burkolva, vargányás tagliatellével, bazsalikomos paradicsomraguval, hideg libamáj 64 százalékos Manjari csokoládéval és kakaógrue-vel, zöldfűszeres pereccel, kecskeméti sárgabaracklekvárral, fehér borecetben marinált fogasfilé vörös tonhallal, garnélarákkal, szezámos habcsókkal, édesköményes brokkolikrémmel, kacsahúspaté és kacsamájterrine fűszeres kenyérmorzsában, ribizli-chutney-val, kecskesajt mousse-szal, ribizli chipssel, daikon retekkel, metélőhagymás tormakrémleves, wasabigolyóval, füstölt angolnával, tojáslepénnyel, valamint sous vide-olt datolyás nyúltekercs szőlőlevélben, blansírozott petrezselymes zöldséggel, szarvasgombás kaláccsal, lilaburgonya-szőnyegen, konyakos jus-vel alkotta a menüsort – sorolta a mesterszakács. – Nagyon hálás vagyok mestereimnek, Boros Laci bácsinak, Gál Sándornak és Hajzer Lászlónak, akiknek ezt az elismerést is köszönhetem – hallhattuk a bronzérmes séfet.

SzD