A brit Munkáspárt behozta lemaradását

A brit Munkáspárt már csak két százalékponttal van lemaradva a konzervatívoktól a tavaszi parlamenti választás elõtt – derült ki egy vasárnap nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatás adataiból. A választás eddigi esélyesének tartott Konzervatív Párt így lehet, hogy nem tudja majd leváltani a baloldali kormányfõt, Gordon Brownt – írta a Sunday Times címû brit lap.

A Times vasárnapi kiadásában megjelent felmérés szerint a konzervatívok a szavazatok 37 százalékára, míg a Munkáspárt 35 százalékra számíthat a tavaszi választáson. A liberális demokratákra a választópolgárok 17 százaléka adna le voksát, ha most lennének a választások.

A csütörtökön és pénteken végzett felmérés azt mutatja, hogy az elõzõ héthez képest a Munkáspárt két százalékkal növelte népszerûségét, míg a konzervatívoké ugyanannyival csökkent. A Munkáspárt 2008 óta folyamatosan rosszabbul szerepel a közvélemény-kutatásokban, és volt olyan idõszak is, amikor a konzervatívok húsz százalékkal álltak jobban. A két párt két éve nem volt ilyen közel egymáshoz.

A Sunday Times elemzése szerint Gordon Brown kormányfõ maradna, ha most lennének a választások. A lap számítása szerint a Munkáspárt 317 parlamenti helyet szerezne, míg a konzervatívoknak csak 263 képviselõje lenne a parlamentben.

David Cameron konzervatív pártvezért elismerte, hogy egyre szorosabb a verseny, közölve, hogy “igazi harcra” számíthatnak a választásokon. A brit választásokat június 3-ig kell megtartani, és várhatóan május 6-ára lesz kiírva.