A brit kormány aggódik a fogvatartott tengerészekért

Jogtalannak és helytelennek nevezte Tony Blair vasárnap a brit tengerészek iráni fogvatartását. A brit miniszterelnök, aki először kommentálta az ügyet, úgy véli, nem férhet kétség ahhoz, hogy a katonákat iraki felségvizekről hurcolták el pénteken fegyveres iráni egységek. Blair vasárnapi, berlini sajtóértekezletén elmondta azt is, hogy a lehető leggyorsabb és legdiplomatikusabb megoldást szeretné az ügyben. A […]

Jogtalannak és helytelennek nevezte Tony Blair vasárnap a brit tengerészek iráni fogvatartását. A brit miniszterelnök, aki először kommentálta az ügyet, úgy véli, nem férhet kétség ahhoz, hogy a katonákat iraki felségvizekről hurcolták el pénteken fegyveres iráni egységek.

Blair vasárnapi, berlini sajtóértekezletén elmondta azt is, hogy a lehető leggyorsabb és legdiplomatikusabb megoldást szeretné az ügyben. A brit külügyminisztérium a tengerészek azonnali szabadon engedését követeli. Az Európai Unió jelenlegi elnöke, Németország is csatlakozott a brit követeléshez. Nagy-Britannia szombaton kétszer is bekérette az iráni nagykövetet a külügyminisztériumba és tiltakozását fejezte ki.

Irán azt állítja, hogy a britek behatoltak felségvizeire. A vasárnapi teheráni tárgyalásokon iráni kormánytisztviselők továbbra sem árulták el a brit nagykövetnek, hol tartják fogva a 14 férfit és 1 nőt. Nincs hír az állapotukról sem és egyelőre nem engedik a brit konzult a csoporthoz. Egyelőre az sem világos, pontosan mivel vádolják a brit tengerészeket. Az iráni fegyveres erők szóvivője szerint az elfogott britek kihallgatásuk során beismerték, hogy iráni felségvizeken hajóztak.