A Brian életére kivetett tiltás ellen küzd egy walesi város polgármestere

Egy walesi város új polgármestere fel akarja oldani a Brian élete című filmre majdnem harminc éve kivetett tiltást – írta szombaton a BBC internetes oldalán. A legendás Monty Python csoport filmjét bemutatásakor több országban és brit városban betiltották, miután vallási vezető istenkáromlónak és károsnak titulálták a názáreti Jézussal egy időben született “zsidó Brian”-ról szóló alkotást.

A Nagy-Britannia nyugati partvidékén található Aberystwyth kikötővárosban 1979-ben, egy helyi egyházi vezetőkből álló bizottság javaslatára tiltották meg a Brian életének bemutatását a város mozijában, és a tiltás még mindig életben van. Ez ellen szeretne tenni a város új polgármestere, Sue Jones-Davies, akiről nem lehet azt állítani, hogy nem ismeri a filmet: ő játszotta ugyanis a címszereplő barátnőjét, Juditot, a “Júdea Népe Front” feminista ellenállóját.

Elnézve, hogy milyen műsorok mennek mostanában a televízióban, elképesztő, hogy még mindig életben van a Brian életére kivetett tiltás – mondta el Jones Davies. A polgármester hozzátette: már a film bemutatásakor sem értette, miért a nagy felzúdulás egy vígjáték miatt, de arra nem számított, hogy a Python-film harminc évvel később is népszerű marad.

A Brian életét a valaha készített egyik legjobb vígjátéknak tartják, és rendszeresen az első helyen, vagy annak közelében végez a legjobb vígjátékokat tartalmazó listákon. A film az alkotók elmondása szerint nem a vallásból, hanem az egyházakból űz gúnyt, de sokan mégis Jézus elleni támadásnak tartották, és betiltásáért küzdöttek.

Nagy-Britanniában az önkormányzatok egy jogi kiskaput kihasználva tudták elérni, hogy a helyi mozikból ki lehessen tiltani a filmet. Ennek az lett az eredménye, hogy a filmre a nagy felzúdulás után csak még jobban kíváncsi tömegek a legközelebbi város mozijában nézték meg a mára legendássá vált alkotást.

A Brian életét betiltották az Egyesült Államok több államában, és tiltólistán volt nyolc éven át Írországban és egy évig Norvégiában is.