A brazil társadalombiztosítás kifizeti a nemátalakító műtéteket

Brazíliában a társadalombiztosítás költéségére végezhetnek nemátalakító műtéteket – jelentette be pénteken a dél-amerikai ország egészségügyi minisztériuma. A döntést azután hozták meg, hogy egy szövetségi bíróság alkotmányos jognak nevezte a műtétet.

Arról, hogy ki veheti igénybe a társadalombiztosítást nemátalakító műtétetekre, egy orvosokból álló panelnek kell majd dönteni. A betegnek 21 évesnél idősebbnek kell lennie, nem lehet más személyiségzavara, és legalább két éves pszichológia vizsgálaton kell átesni, áll a minisztérium közleményében.

A minisztérium azután döntött így, hogy egy szövetségi bírókból álló panel alkotmányos jognak nevezte a műtétet. A bírósági döntés szerint a nemi identitás zavarokkal küzdő betegeknek joguk van a társadalombiztosítás igénybevételére a műtéthez.

Az egészségügyi minisztérium becslése szerint egy ilyen beavatkozás nagyjából kétszázezer forintnak megfelelő összegbe kerül. 2000 és 2007 között 250 nemátalakító műtétet hajtottak végre Brazíliában – a minisztérium adatai szerint -, és minden tízezredik brazilnak lehet rá szüksége.Sporthírek