A boszniai veszélyekre figyelmeztet Holbrooke és Ashdown

Bosznia-Hercegovina az összeomlás valódi veszélyével néz szembe, állapította meg Richard Holbrooke volt amerikai diplomata, a daytoni megállapodás főépítésze és Paddy Ashdown volt nemzetközi Bosznia-főmegbízott a Dnevni Avaz szarajevói napilapban megjelent közös szerzői cikkében.

A két politikus és Bosznia-szakértő szerint a daytoni országnak szüksége van a transatlanti szövetség szerepvállalására, ha a világ nem akar egy újabb boszniai válságot. Milorad Dodik, a boszniai szerbek kormányfője valamikor a Nyugat, különösen Washington kedvence volt a nacionalista Szerb Demokrata Párttal való szembehelyezkedése miatt, most egyszerűen átvette e szélsőséges párt programját, tevékenységét, amelyet már nem terhel a háborúban elkövetett népirtás – olvasható az elemzésben, amely szerint Dodik hosszú távú politikája világos: olyan helyzetbe hozni a Szerb Köztársaságot, a boszniai szerbek entitását, hogy ki tudjon szakadni Boszniából, amint erre lehetőség kínálkozik.

Holbrooke és Ashdown megállapítja, hogy Dodik kihasználta az alkotmányos rend hibáit, a nemzetközi közösség fáradtságát, valamint az EU gyengeségét, hogy tiszteletben tartassa saját feltételeit, és az utóbbi két évben sikerült megsemmisítenie a 13 évben megvalósított eredmények legnagyobb részét. Dodik tevékenységét támogatta és serkentette Oroszország – vélekedik a két politikus.

Haris Silajdzic, a boszniai elnökség (kollektív államfő) elnöke gyakran tett nyilatkozatokat az entitások megszüntetésének szükségességéről egy oszthatatlan ország megteremtése érdekében. A két boszniai vezető politikus közötti ellentét képezi a jelenlegi válság magját. Ismét feléledt a gyanakvás és rettegés, ami az 1992. évi háború kirobbanásának is az indítéka volt – szögezi le Holbrooke és Ashdown a nemzetközi közösséget is felelőssé téve a fejleményekért. A Bush-kormányzat ugyanis gyakorlatilag hátat fordított Boszniának, az EU pedig belebonyolódott a boszniai eseményekbe.