Magyarország

2010.12.30. 07:56

Angol nyelvű szám miatt vizsgálódik a Tilosnál a Médiahatóság

<p>Egy angol nyelvű obszcén szavakat tartalmazó rap szám, az amerikai ICE-T egyik száma miatt indított vizsgálatot a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság a Tilos Rádió ellen.</p>

Az NMHH szerint a gyerekek már értik az érintett amerikai előadó, ICE-T számában angolul és amerikai szlengben elhangzott szavakat. A Tilos Rádió a honlapján közölte az NMHH levelét és saját válaszlevelüket is a médiahatóságnak. A levélváltásról az "egymillióan a magyar sajtószabadságért" csoport Facebook oldalán is beszámolnak.

Az NMHH szerint a gyerekek közül sokan megértik az angolul elhangzó trágár kifejezéseket. Ezt az állításukat a különböző nyelveken letett nyelvvizsgák magas számára és egy tanulmányra alapozzák, ami szerint a 16 év alattiak közül sokan magas szinten beszélik az angolt és tudásuk főleg zeneszámok szövegéből származik. Azonban az a megállapítás is szerepel az NMHH levelében, hogy a 16 év alattiak angol nyelvtudásáról nem sikerült konkrét adatsort találni.

A kifogásolthoz hasonló zeneszámokat a III. kategóriába kell sorolni, ezek pedig csak este 21 és hajnali 5 óra között adhatók le. A kérdéses rap szám pedig szeptember 2-án, 18 óra előtt néhány perccel volt hallható a Tilos Rádióban. Az NMHH szerint a bemutatott zeneszám károsan befolyásolhatta a 16 év alattiak erkölcsi fejlődését, nem felelt meg a korhatári kategória besorolása sem. A hatóság szerint az elhangzott trágár kifejezések még alacsony nyelvtudás mellett is "dekódolhatóak" voltak. A médiahatóság levélben tájékoztatta észrevételeiről a rádiót és a jogszabályok alapján karácsony előtt felszólította a rádiót, hogy nyilatkozzon a szóban forgó esetről.

A Tilos Rádió válasza szerint a médiahatóság arra a paragrafusra hivatkozik vizsgálatában, amely a 16 év alattiak fizikai, szellemi vagy erkölcsi fejlődését károsan befolyásoló műsorszámok besorolásáról rendelkezik. Éppen ezért a rádió szerint az NMHH csak azt vizsgálhatta volna, hogy a 16 év alattiak között hányan vannak, akik zenei formában, egyszeri hallásra, szleng nyelvezetben előadott szövegeket megértenek annyira, hogy az befolyásolja őket. Illetve azt kellett volna vizsgálni, hogy hány ilyen hallgatója van a Tilos Rádiónak. Erre azonban egyáltalán nem tért ki a vizsgálat. A rádió szerint egyébként 4 százalék a 13-18 év közötti hallgatóik aránya, ezen belül a 16 év alattiakról nincs külön adat.

A Tilos Rádió válaszában megjegyezte, hogy a hatóság vizsgálata csak feltételezésekre épít, mert az NMHH levelében is benne van, miszerint nem találtak konkrét adatsort a 16 év alattiak nyelvtudásáról. Ráadásul a vizsgálati anyagban szerepel az is, megjegyzésképpen, hogy a szlengben előadott szöveg megértéséhez magas szintű nyelvismeret kell, amivel valószínűleg nem rendelkeznek kiskorúak. A vizsgálat a fiatalok nyelvi igénytelenség felé terelésére is hivatkozik vizsgálatában, de a hatályos jogszabályok nem adnak lehetőséget korlátozásra ilyen alapon. Ráadásul 15 év alatt még egy alkalommal sem fordult elő, hogy nem magyar nyelvű szám miatt vizsgálódjanak az illetékes hatóságok.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!