A boltok nem, a vevők egyre inkább kedvelik a kártyás fizetést – RTL Klub

Drága a kártyás fizetés a kereskedőknek, az ilyen vásárlások utáni bevételük néhány százalékát át kell utalniuk a banknak, ezért inkább sokan lemondanak a nem készpénzes vevőkről. Pedig a legfrissebb felmérés szerint ma már a vásárlók csaknem fele fizetne kártyával – adta hírül az RTL Klub.

A magyar kereskedők egy része inkább lemond a bankkártyás vásárlókról, mintsem beszereltesse a kártyaleolvasó terminálokat. Ugyanis túl sokba kerül a boltoknak a kártyás fizetés, mert a nem készpénzes vásárlások utáni bevételük 3-5 százaléka a bankot illeti; a vevőnek nem jár többletköltséggel a vásárlás, ha plasztiklappal fizet.

Az egyik vezető lakossági bank szerint azért ilyen magasak a jutalékok, mert ők fizetik a bankkártya-telepítés összes költségét. Hargitai Teréz, az OTP Bank Rt. igazgatója az RTL Klubnak elmondta, hogy a nyugati országokban a kereskedők többsége maga állja ezeket a kiadásokat.

Nyugat-Európában négyszer több, Közép-Európában pedig kétszer annyi helyen lehet bankkártyával fizetni, mint Magyarországon, itthon sok helyen csak a külföldi vásárlók miatt szereltetik be a leolvasó berendezést. Pedig a magyar vásárlók körében is egyre népszerűbb a kártyás fizetés. Egy friss felmérés szerint a vevők 45 százaléka fizet inkább bankkártyával készpénz helyett.