A bolgár klasszis kiemelkedett a mezőnyből

A bolgár Veszelin Topalov az új sakkvilágbajnok. Bemutatjuk életrajzát, eddigi pályafutásának állomásait.

Topalov 1975. március 15-én született Szófiában. Valamennyi világbajnokságon résztvett. A groningeni vb-n kiemeltként nem élte túl a második fordulót. Las Vegasban a 16 között Kramnyiktól rapid rájátszásban kapott ki. 2000-ben a negyeddöntőben Michael Adams győzte őt le. A moszkvai vb-n a 16 között vérzett el ismét, eszelős csatában maradt alul Alekszej Shirovval szemben.

Topalov 2002-ben Lékó Péterrel vívta Dortmundban a világbajnok-jelölti elődöntőt, 1,5-2,5-ös vereséget szenvedett miután kettős vesztéssel kezdte a párharcot. Tavaly Tripoliban első kiemelthez méltóan az elődöntőig látványosan menetelt, tíz partijában csak egyetlen döntetlent engedélyezett ellenfeleinek. Kaszimdzsanov ellen azonban négy remivel kezdte a meccet és a rapid rájátszást óriási meglepetésre elbukta. Idén a Salamancában élő bolgár nagymester még nagyobb sebességre kapcsolt.

Harmadik volt Wijk aan Zee-ben, Kaszparovot az utolsó fordulóban legyőzve holtversenyben lett első a visszavonulását a záróünnepségen bejelentő orosz világranglista-vezetővel. Szófiában a hat résztvevős, kétfordulós szuperverseny második félidejében szárnyalva tornagyőztes. „Nem félek a vereségtől, ez különböztet meg engem a többiektől” – nyilatkozta szófiai sikere után.

Dortmundban rossz rajt után végül holtversenyben másodiként végzett. Topalov egy év alatt 51 Élő-pontot szerzett, jelenleg a világranglistán a harmadik. San Luis-ban veretlen maradt, Élő-pontjait ismét jelentős mértékben gyarapította és átlépte a 2800-as álomhatárt.

K.T.További hírek a Sport - Sakk kategóriából