A Boci volt a kakukktojás a Szakma Sztár Fesztiválon

Akt.:
Szűcs Viktória Krisztina
Szűcs Viktória Krisztina - © Fotó: Ádám János
Miskolc – Szakmája sztárja lett a Miskolci Szakképzési Centrum Berzeviczy Gergely Szakgimnáziumának diákja.

Konyhai kisgép, fogkrém és bor. Ez az a három termék, amit Szűcs Viktória Krisztinának el kellett adnia az idei Szakma Sztár Fesztivál versenyen. Az értékesítés pedig olyan jól sikerült, hogy a Miskolci Szakképzési Centrum Berzeviczy Gergely Szakgimnáziumának 14-es tanulója kereskedelmi kategóriában országos első helyezést ért el. Viktóriát is meglepte az eredmény, nem számított rá. Bár sokat készült a versenyre, de a januári első fordulót nagyon nehéznek érezte. A szóbeli vizsga márciusban volt, akkor egy csemegepultban kellett helytállnia az ifjú kereskedőnek ahhoz, hogy részt vehessen a Szakma Sztár Fesztivál fővárosi döntőjében.

– A verseny három napos volt, először műszaki, vegyi és élelmiszer kategóriában kellett szituációs gyakorlatot megoldanom – mesélte Viktória. – Magyarul és angolul is rá kellett beszélnem a vásárlót egy konyhai kisgépre, majd vegyi árunál fogkrémre, élelmiszer kategóriában pedig bort kellett ajánlanom egy vacsorához. Az évek alatt megtanult ismereteket kellett hasznosítanom, tudni kellett például, hogy a gyerekeknek milyen fogkrémet ajánljak, de a bor esetében a Hungarikumok listájának ismerete is hasznos volt.

Fotók: Ádám János Fotók: Ádám János ©

Ez utóbbi később is előjött a verseny során, hiszen utolsó nap egy ajándékkosarat kellett készítenie Viktóriának. A csomagba pedig nem kerülhetett más, csak hungarikum, a kakukktojást fel kellett ismernie. Ez a versenyen a Boci csoki volt, ami egyelőre nem része a Magyar Értéktárnak.

Plusz pontok

„Azzal, hogy a versenyt megnyertem, máris teljesült egy álmom” – fogalmazta meg Viktória. Elmondta, nem gondolta soha, hogy kereskedelemmel szeretne foglalkozni, de amikor 11-es lett a Berzében, akkor megtetszett neki a gazdasági alapismeret tantárgy, és eldöntötte, ebbe az irányba is szeretne továbbtanulni. Már jelentkezett is a Miskolci Egyetem gazdálkodás-menedzsment szakára, ahol persze plusz pontokat jelent majd a Szakma Sztárja Fesztiválon elért kiváló eredmény.

Iskolai alapok

A végső cél azonban az, hogy bolt-, vagy üzletvezető legyen – tudtuk meg Viktóriától. „Az iskolában szerettem meg ezt a szakmát, itt tanultam meg az alapokat, amik a versenyen is elég jónak bizonyultak. Mindenképp ezen a területen szeretnék dolgozni, mert szeretek szervezni, ami itt elengedhetetlen. De emellett naprakésznek is kell lenni, és folyamatos tanulás is szükséges ezen a pályán” – sorolta.

A Miskolci Szakképzési Centrum Berzeviczy Gergely Szakgimnáziumának – Viktórián kívül – nyolc tanulója ért el helyezést a versenyen. Őket is bemutatja lapunk a későbbiekben.

– N. Szántó Rita –


Szakmák sztárjai

A szakmák versenyét a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara szervezi 2007 óta. A versenyek célkitűzése a kezdetektől fogva a gyakorlatigényes, „fizikai” szakmák társadalmi presztízsének és vonzerejének növelése a szakmatanulás népszerűsítése révén. Az előválogatókat a területi kamarák szervezték és bonyolították le, a budapesti döntő a szakmai megmérettetés mellett nagyszabású fesztivál keretében zajlik. A szakmai versenyek szervezése, a szakképesítések kiválasztása során külön hangsúlyt fektetett a kamara a gazdaság által igényelt szakmákra, a pályaorientáció segítésére, a hiányszakmák népszerűsítésére.
hirdetés


hirdet�s