A BKV volt igazgatósági elnöke azt állítja: nem sejtett semmit

A BKV volt igazgatósági elnöke azt állítja nem sejtett semmit a BKV-val kapcsolatos ügyekrõl. Tótfalusi György ezt a közlekedési vállalat mûködését vizsgáló, fõvárosi, eseti bizottság szerdai ülésén mondta. Hozzátette: a mostani rendszerben úgy gondolja, hogy nem lehetett volna megelõzni a botrányos ügyeket, mert az igazgatóságnak nem volt mindenre rálátása. A testület ülésén részt vett Lakos Imre korábbi közlekedési tanácsnok, a városüzemeltetési bizottság elnöke is. A politikus azt mondta: a végkielégítési ügyekrõl és a gyanús szerzõdésekrõl õ sem tudott semmit. Lakos Imre azt is elmondta: tanácsnoki posztját tulajdonképpen nem kellett volna fenntartania a fõvárosnak, mert semmilyen plusz információt vagy feladatot nem kapott, mint egyébként.

Tótfalusi György azt mondta: a társaság körüli botrányokról õ is csak a sajtból szerzett tudomást tavaly nyáron, amit aztán a cég felügyelõbizottsága vizsgált. Hozzátette: egészen addig nem gondolta, hogy bármilyen visszaélések lehetnek a cégnél. Mint mondta, korábban egyszer sem fordultak a rendõrséghez vagy az ügyészséghez, de a gyanús ügyeknek csak a menedzsment tud a nyomára bukkanni és megtenni a szükséges lépéseket. A felbujtóként elkövetett hûtlen kezeléssel meggyanúsított férfi azt mondta: a munkaszerzõdések gyakorlatába az igazgatóság nem szólhatott bele, mert a munkáltatói jog a vezérigazgatóé. A cég mostani mûködési rendszere alapján úgy véli: a kirobbant ügyeket nem lehetett volna megelõzni, mert az igazgatóság nem láthatott rá minden szerzõdésre.

Lakos Imre, a fõváros korábbi közlekedési tanácsnoka arról beszélt: úgy érzi, korábbi posztját csak névlegesen tartották fenn. Azt mondta: a városüzemeltetési bizottság gyakorlatilag lefedte a területét, tanácsnokként nem kapott javadalmazást és apparátust sem, ráadásul ráhatása sem volt a folyamatokra. Plusz feladatokat, vagy anyagokat nem kapott egyetlen esetben sem. Hozzátette: a többi között ezzel és az elmúlt idõszak eseményeivel indokolta lemondását is. A szabad demokrata politikus szerint õ is akkor szerzett tudomást a BKV körüli visszásságokról, amikor mások, vagyis a sajtóból. Arról is beszámolt: az ülésen M. Ernõként említett tanácsadóval nem volt munkakapcsolata, Hagyó Miklós szóvivõjét pedig nem ismerte, csak képen látta. Arra, hogy a tömegközlekedési vállalat “kézivezérléssel” mûködött-e, azt válaszolta: nem kapott ilyen jelzést senkitõl, de megjegyezte, hogy a döntések néha nagyon nehezen születtek.

A vizsgáló bizottság következõ ülését március 17-én tartja, ahol többek között Hagyó Miklós volt fõpolgármester-helyettest hallgatnák meg. Korábban már szerették volna meghívni Balogh Zsoltot, a BKV volt vezérigazgatóját is, de a férfi ügyvédje arról tájékoztatta György Istvánt, a bizottság elnökét, hogy védence nem jelenik meg, mert folyamatban van a vádalku és addig minden információ államtitoknak minõsül.