A BKV ma a buszos szakszervezetekkel tárgyal

A BKV vezetősége csütörtök reggel folytatja a kedden megkezdett tárgyalásokat a buszos szakszervezetek képviselőivel. A közlekedési társaság szerdán reggel már megállapodott a villamos-, metró és HÉV-ágazatot képviselő szakszervezetekkel. A hat érdekképviselet vezetője által szerdán aláírt megállapodás azt is jelenti, hogy az érintett szakszervezetek december 15-ig nem sztrájkolnak a cégnél.

Kocsis István, a BKV vezérigazgatója szeptember végén kezdeményezett egyeztetéseket az érdekképviseletekkel azután, hogy nem tudott megállapodni a társaság finanszírozásáról a BKV, a fővárosi önkormányzat és a kormány. Emiatt a cég nem tudja teljesíteni azt a szakszervezeteknek tett vállalását, hogy elkészítik a stabil működését biztosító finanszírozási programot az eredeti, szeptember 30-i határidőre.

Az érdekképviseletek május 27-én függesztették fel korábban meghirdetett sztrájkjukat, miután megállapodást írtak alá a BKV-val. Az akkori megállapodás szerint a fővárosnak szeptember 30-ig kellett volna elkészítenie a BKV közép- és hosszú távú finanszírozásának tervezetét. Addig nem lesz csoportos létszámleépítés, és nem adnak el egyetlen telephelyet sem. A szakszervezetek szeptember végéig biztosan nem lépnek sztrájkba. Ezt módosították szerdán december 15-ig. A megegyezést a villamos-, metró és HÉV-ágazatot képviselő szakszervezetek írták alá.