A biztosítók már fizettek is

Miskolc – A gyors helyreállítás érdekében a becsült kár tizedét már átutalta a biztosító.

Közel 900 kárbejelentés érkezett az Allianz Hungária Zrt-hez az elmúlt napok viharai miatt – többek között megyénkből is. A várható kárkifizetés összege megközelíti az 50 millió forintot, amelyből eddig csaknem 5 millió forintot már teljesítettek, hogy a helyreállítási munkálatokat mielőbb megkezdhessék az érintettek.

– A viharkárosultak csaknem megrohamozták a biztosítókat, Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből körülbelül 120-an jelentkeztek – mondta Horváth Andrea, a cég vezérigazgató-helyettese. Hozzátette: Miskolc, ezen belül is a diósgyőri városrész, valamint Tolcsva és környéke az a terület, amelyeket a leginkább érintett a vihar. Itt jéggel és villámcsapásokkal vonult végig. A legsúlyosabb károk Miskolcon keletkeztek, ahol a felhőszakadás miatt lehulló csapadék pincéket és lakásokat öntött el. Itt előfordul milliós nagyságrendű kár is – sorolta.

Felmérés, kifizetés

– Jelenleg folyik a kárfelmérés és ezzel egyidőben megkezdődtek a kifizetések is. Előzetes becslésünk szerint 40–50 millió forint lehet ügyfeleink kára – hangsúlyozta. – Akinek van érvényes szerződése és a biztosított épületeket érte a károsodás vihar, felhőszakadás, jégverés, villámcsapás miatt, ott minden esetben fizet a biztosító. Gond ott lehet, ahol egy udvaron belül több épület is található, de nem biztosították mindegyiket. Ilyen esetben csak a biztosított épület kárát térítik meg, egy biztosítatlan épületét – például melléképület, garázs – nem – magyarázta Horváth Andrea.

Az elmúlt időszakokban a kárbejelentések – mind lakásbiztosítás, mind pedig gépjármű biztosítás – száma növekedett a tavalyi évhez képest – tudtuk meg. Egyrészt a szélsőséges időjárási viszonyok miatt a jégesők, szélviharok, villámcsapások eddiginél nagyobb pusztításának köszönhetően. Másrészt – vélhetően a gazdasági válság miatt – a biztosított ügyfelek a kisebb károkat is bejelentik – vélekedett.

ÉM