A bíróság dönthet az MVK-sztrájkról

A bíróság dönthet az MVK-sztrájkról
Miskolc – Mikorra tervezik a munkabeszüntetést? A szakszervezetek a bíróság döntésére várnak.


Több hete nem kapnak választ az MVK-tól az érdekvédelmi szervezetek. A sztrájktervet még január elején átadták a munkáltatónak, ebben rögzítették, hogy – a törvényben megállapított 66 százalékos minimum szint helyett – 68 százalékban vállalják az elégséges szolgáltatás biztosítását. A közlekedési vállalat azonban nem reagált, így nem tudni, hogy elfogadhatónak tartják-e ezt a tervezetet vagy sem.

Válasz hiányában a szakszervezetek a munkaügyi bírósághoz fordultak a múlt héten, eljuttatták oda is az elégséges szolgáltatásról szóló javaslatukat. „Hétfőn még hiánypótlást kért tőlünk a bíróság, ezt megtettük, most onnan is a választ várjuk” – mondta az Észak-Magyarországnak Zelenka László, a Miskolci Autóbusz- és Villamosvezetők Érdekvédelmi Szervezetének elnöke. Úgy tudja, a bíróságnak öt napja van a döntésre, egészen pontosan arra, hogy megállapítsa, az érdekvédelem által kiszámolt 68 százalékos szolgáltatást elégségesnek tartja-e.

Miért nem válaszoltak?

„Az MVK Zrt. megvizsgálta az utazóközönség jogos igényeit és elvárásait a közszolgáltatás még elégséges mértékére és feltételeire nézve” – ezt már Singlár Zsolt, az MVK Zrt. vezérigazgatója mondta lapunknak, amikor arról kérdeztük, miért nem válaszoltak az érdekvédelmi szervek javaslatára. Hozzátette: „Az egyeztetések során olyan észszerű és elfogadható szintű szolgáltatásra tettünk javaslatot, amely figyelembe veszi a dolgozók és diákok reggeli és délutáni munkába járását, illetve az iskolába és onnan való hazautazási szokásaikat, valamint az idős és beteg emberek egészségügyi szolgáltatásainak igénybevételéhez szükséges utazási lehetőségeket. Sajnálatos módon ezt a munkáltatói ajánlatot a szakszervezetek lesöpörték az asztalról és bírósághoz fordultak” – fogalmazott a vezérigazgató.

ÉM-NSZR
hirdetés


hirdet�s