A bio-termékek még nem túl népszerűek

Egészséges zöldáruk a szerencsi piacon
Egészséges zöldáruk a szerencsi piacon
Tállya – Hazánk lakosságának kisebb része, csupán az egynegyede vásárol bio-élelmiszert.

A szokáson nem igazán akarunk változtatni, legalábbis ez derül ki egy piackutató felméréséből. Akik mégis rászánják magukat a vásárlásra, előnyben részesítik a bio-zöldségeket és a bio-gyümölcsöket. Négyből három magyar fogyasztó egyáltalán nem vásárol bio-élelmiszert, és ezen a szokásán a jövőben sem kíván változtatni, a kérdésre választ adók tizenhárom százaléka csak nagyon ritkán, lehet mondani, kíváncsiságból tesz ilyet a bevásárló kosarába.

Márkus Jánosné tállyai nyugdíjas megjegyzi, szívesebben vásárol piacon zöldárut, mint nagyáruházban. – Az emlékezetes paprikabotrány ingatott meg először, azután számos híradás foglalkozott külföldről behozott, kétes eredetű termékekről. A piaci kofákban még nem csalatkoztam, persze tisztában vagyok azzal, hogy az ott kapható áruk sem teljesen biok, a kártevők ellen védekezni kell egy bizonyos szinten – mondja. – Elég nagy baj, hogy ennyire fertőzött lett környezetünk, én még jól emlékszem arra az időre, amikor a zsíros kenyérhez, szalonnához kihúztuk a kertből a friss hagymát, paradicsomot, paprikát. Nem volt annál jobb eledel, még most is összefut a nyál a számban – mondja.

Számadatok

Az ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származó élelmiszert legalább heti gyakorisággal vásárlók aránya mindössze három százalékra tehető, bio-kenyeret a megkérdezetteknek az egyharmaduk veszi le a polcokról, gyümölcslevet pedig egynegyedük fogyaszt. Ugyanilyen arányban fogy a joghurt, a kefir, müzliből és müzliszeletből készült bio-áru. A bio-élelmiszert a negyvenhárom százalék a hipermarketekből szerzi be, huszonöt százalék a piacon vásárolja meg az ökológiai minőségű élelmiszereket, tizenhét százalék a láncba szerveződött kisboltokat és az úgynevezett bio-boltokat említette meg. A bio-élelmiszereket fogyasztók tizennyolc százaléka saját maga termeli meg ezeket a termékeket.


Tiszta forrásból
Manapság gyakran bukkan fel a szó, öko, bio, azaz vegyszermentes. Ám a hangoztatás mögött nem mindig találunk tiszta árut. Egykor a nagyik kézzel szedegették le a krumpliról a bogarakat, csalánlevélből készült lével permeteztek, hatékonyan. Azonban a profit, a nagy területen végzett termelés magával hozta a kemikáliákat, amik ugyan hatékonynak bizonyulnak, nem is kerülnek egetverően sok pénzbe, de mégiscsak mérgek. A bio-termelésnél is fontos a nyereség, ebből következik, hogy a növények gyors növekedésére törekednek, de kártevőmentes környezetben. Ehhez viszont legalább három évig kell tisztítani a földet. A növényeket lehet kezelni, és szabad pl. istállótrágyát is használni, de a trágya csak olyan helyről származhat, ahol nem etetik az állatokat génkezelt élelmiszerrel, illetve nem kapnak folyamatosan antibiotikumokat. Bizonyított tény, hogy a kemikáliák hatására egyre több az allergiás, meddő, fejfájós, gyomorpanaszos beteg, de inkább a gyógyszert részesítik előnyben, mint a bio-termékeket. Sokakat az árak riasztanak vissza a vásárlástól, csakhogy manapság az orvosságok sem olcsók…

Serfőző László