A bevándolók gettósodásától tart az olasz belügyminiszter

El kell kerülnie Olaszországnak a bevándorlók etnikai csoportok szerinti gettósodását – ezt mondta az olasz belügyminiszter egy interjúban, amelyet a Corriere della Sera címû olasz napilap hétfõi számában közöltek. Roberto Maroni kijelentése azután hangzott el, hogy bevándorló fiatalok szombat este összeverekedtek Milánóban, egy egyiptomi férfit pedig halálra késeltek.

Az észak-olasz nagyváros vezetõi szerint a szombat esti összecsapás észak-afrikai valamint dél-amerikai bevándorló fiatalok között tört ki. A zavargásokban autókat rongáltak meg és kirakatokat törtek be, a rendõröknek végül sikerült megfékezniük õket.

A rendõrség egyelõre nem tudja, mi volt a késelés indítéka, a 19 éves egyiptomi férfit állítólag azután szúrták le, hogy bevándorlók verekedtek össze egy buszon.

Milánó vezetõi szerint a bevándorlók közötti feszültségek miatt szinte mindennaposak az összetûzések a városban. Riccardo De Corato alpolgármester szerint vadnyugati állapotok uralkodnak idõnként.

“Meg kell akadályozni etnikai csoportok koncentrálódását egyes térségekben, mert ez a gettóvá válás útja” – nyilatkozta a belügyminiszter a Corriere della Sera hétfõi számának. “Van egy társadalmi modell, ami nem mûködik, ezért újra kell építeni azt. Meg kell találni a módját annak, hogy miként lehet az Olaszországban törvényesen tartózkodó külföldieket integrálni” – mondta Maroni.