A betegek akár sportolni is tudnak az új protézissel

Akt.:
Térdprotézis
Térdprotézis - © Fotó: Kozma István
Miskolc – Az intelligens térprotézis az aktívabb életet élők számára jelent komoly segítséget.

Csütörtökön a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház Ortopéd-Sebészeti Osztályán ültették be az országban másodikként a friss fejlesztésű implantátumot két műtét keretében. Az egyiket dr. Papp Miklós PhD osztályvezető főorvos, a másikat dr. Zsákai Zsolt adjunktus végezte. Megkérdeztük a főorvost, hogy kik számára hozták létre az új eljárást.

Az implantátum, azért kapta az intelligens nevet, mert jobban illeszkedik az anatómiai variációkhoz.” Dr. Papp Miklós

– Az osztályunkon jelenleg rutinszerűen használt Attune totál felszínpótló térdprotézis kedvező hosszú távú eredményeit publikációk sora erősíti meg. Napjainkban egyre több esetben kényszerülünk rá, hogy fiatal betegnek ültessük be a pótlást.

terdprotezis_mutet_06

Az aktívabb életet élő pácienseknek magasabb igényei vannak, emiatt alakítottuk ki ezt a harmadik generációs protézis típust. Korábban a hagyományos cementezett típus mellett a biológiai úton rögzülő úgynevezett cement nélküli protézis létezett, emellett a nagyon súlyos térdkopás és a steril kilazulás megoldásához szükséges protézis állt még rendelkezésünkre – magyarázta a szakember.

Több mozgásformára alkalmas

– Az implantátum, azért kapta az intelligens nevet, mert a jelenleginél jobban illeszkedik az anatómiai variációkhoz, – tudtuk meg a főorvostól.

– A térdprotézis beültetése közben a legfontosabb, hogy az előkészített, megvágott csontfelszínek közötti távolság nyújtott, és derékszögben hajlított helyzetben egyforma legyen. Ezt a protézisfajtát olyankor fogjuk alkalmazni, amikor a térd sérüléséből fakadóan számos kiegészítő beavatkozásra és esetleg a csontfelszínek újravágására lenne szükség. Ezen kívül két eset létezik még, amikor kis mértékű a kopás, vagy amikor súlyosan deformálódott térdeket kell kipótolni. Az új implantátum nagy mértékben fedi a csontfelszínt, de nem éri túl a csont peremét. Nőknél keskenyebb típus szintén rendelkezésre áll. A nagyszámú variációs lehetőség a rendkívüli szituációkban is biztosítja az operált térd stabilitását. Ugyanakkor a comb és sípcsont tartozékait úgy lehet kombinálni, hogy elkerülhető néhány lágyrész beavatkozás, amely korábban a fokozott vérzés miatt veszélyt jelentett.

Reményeink szerint az új implantátum a jelenleg is használt protézisnél komfortosabb életmódot tesz lehetővé – foglalta össze dr. Papp Miklós.

Detzky Anna


A műtét előtt megmutatták a sajtónak a beépítésre szánt protézist
Borsod-Abaúj-Zemplén - Megyénkben legalább tizenkétezer ember szenved térdfájástól. Magyarország betegellátás szempontjából mindössze néhány régióra osztható, az új technológiák alkalmazása leginkább azokon a megyeszékhelyeken jellemző, ahol orvosi egyetem is működik például Budapesten, Debrecenb...