A betanított munkás is félmilliót vihet haza

Akt.:
Már külföldön is tapasztalható a szakemberhiány
Már külföldön is tapasztalható a szakemberhiány - © Fotó: Dreamstime
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – Nyugat-Európában ötször annyit lehet keresni, mint itthon.

Hatalmasak a különbségek a nyugat-európai és a hazai fizetések között. Az egyik állásportál közzétette, milyen bérekért várják a fejlett országok a magyar munkavállalókat.

Németországban betanított munkásként, nyelvtudás nélkül több mint 550 ezer forintot lehet keresni, de ha valaki szakorvos, és jól ismeri a német nyelvet, akkor akár 1 millió 900 ezer forintnak megfelelő eurót is kereshet Ausztriában.

A szakember szerint a hatalmas fizetésbeli különbségeket az okozza, hogy a volt szocialista országok gazdasága még mindig elmarad a nyugat-európai országokétól. Egy lapunknak nyilatkozó csőszerelő pedig azt mesélte, hogy Svájcban egy hónap alatt akár 1-1,5 millió forintot is meg lehet keresni.

ÉM


Kevesen választják az építőipari szakmákat
Miskolc - A kétkezi munkák nem népszerűek, így egyre kevesebb a diák a szakközépiskolákban. Meglehetősen lecsökkent a szakközépiskolákba (volt szakképző iskolák) jelentkező diákok száma. A szeptemberben induló 9. osztályosok soha nem voltak még ilyen kevesen, derül ki az Oktatási Hivatal adataibó...

Budapest - Elemzők szerint nem volt meglepő az építőipar áprilisi növekedése, és arra hívják fel a figyelmet, hogy az ágazatban továbbra is gondot jelent a kapacitáshiány. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken tette közzé, hogy áprilisban az építőipari termelés 14,2 százalékkal meghaladt...