A beruházással 20–30 milliót spórolhatnak

A beruházással 20–30 milliót spórolhatnak
Miskolc – Több mint egymilliárd forintot nyert a megyei kormányhivatal az épületeik energetikai korszerűsítésére.

Májusban kezdte el a kivitelező a megyei kormányhivatal miskolci, Városház tér 1. szám alatt található épületének energetikai felújítását. A munkálatok októberre befejeződtek, az elkészült épületrészt kedden adta át Demeter Ervin kormánymegbízott és dr. Lukács Irén, a megyei kormányhivatal főigazgatója.

„Több mint egymilliárd forintot nyert el a megyei kormányhivatal az épületei energetikai korszerűsítésére. A felújítások uniós forrásból, illetve az állam kiegészítő támogatásával valósultak meg” – mondta Demeter Ervin. Hozzátette: a támogatásnak köszönhetően a kormányhivatal épületén a homlokzati nyílászárókat új, korszerű, műanyag nyílászárókra cserélték, alumíniumajtókat szereltek fel, továbbá szigetelték az egész épületet. Emellett korszerűsítették a fűtési rendszert, ennek eredményeként helyiségenként lehet szabályozni a fűtést.

Azt is megtudtuk, a felújítás keretében lecserélték az épület közel ötvenéves csőregiszteres fűtésrendszerét, helyére modern, kondenzációs kazánok kerültek, új kéményekkel, időjárásfüggő szabályozással, radiátoronkénti termofejes beállítási lehetőségekkel. Az épület lapos tetős részén – az új hő- és vízszigetelés mellett – a legújabb műszaki megoldásoknak megfelelő napcellás villamos rásegítő rendszer épült ki. A villamos hálózat felújítása mellett pedig az elavult lámpatesteket is kicserélték, így gazdaságosabbá vált a villamos energia használata.

„A beruházással olyan korszerű hivatali munkakörnyezet és ügyintézési tér alakult ki, ahol a környezettudatos és fenntartható épületenergetikai szemlélet megvalósulhat” – fogalmazott Demeter Ervin.

Azt is elmondta, a beruházásnak köszönhetően a hivatal 20–30 millió forint energetikai megtakarításra számít évente.

További kettő

A Városház téri épületrészre 474 millió forintot költöttek, a maradványból a megyei kormányhivatal további két miskolci, leromlott műszaki állapotú épületeinek energetikai felújítását valósítják meg.

N. Szántó Rita