A Berlinale segítheti pénzhez a Balatoni tengeralattjárót

A Berlini Filmfesztiválon csaknem félezer külföldi finanszírozónak és producernek mutathatja be első nagyjátékfilmje, a Balatoni tengeralattjáró tervét Nagypál Orsolya. A rendezőnő a Független Hírügynökségnek elmondta: a hétvégén 35 tárgyalása már biztosan lesz.

A Berlinale szervezői szerint az eseményen bemutatott forgatókönyvek 40 százaléka így pénzhez jut és meg is valósul.

Nagypál Orsolya rendező első nagyjátékfilm-tervét beválasztották a csütörtökön kezdődő Berlinale koprodukciós platformjára, a Co-Production Marketre. Ebben a szekcióban forgatókönyveket mutatnak be csaknem félezer finanszírozónak és producernek. A Berlinale szervezői idén 352 pályázatból 24-et tartottak érdemesnek arra, hogy felhívják rájuk a nemzetközi filmszakma figyelmét. Köztük van Mundruczó Kornél és Nagypál Orsolya egy-egy terve. A rendezőnő a Független Hírügynökségnek adott interjújában úgy fogalmazott: az, hogy a forgatókönyvét is beválogatták, kicsit olyan, mintha kapott volna a projekt egy pecsétet azzal a felirattal, hogy “figyelemre érdemes”, ami nagy megtiszteltetés. Nagypál Orsolyának és Pusztai Ferenc producernek eddig már 35 tárgyalást szerveztek meg a hétvégére. A rendezőnő hozzátette: Cannes után a Berlinale számít Európa legnagyobb filmfesztiváljának és filmes piacának, és a szervezők azt mondták, hogy az ott bemutatott forgatókönyvek 40 százalék a meg is valósul.

Nagypál Orsolya tervezett nagyjátékfilmje, a Balatoni tengeralattjáró az 1980-as években játszódik. Egy 11 éves kisfiú szemszögéből mutatja be a nyári történetet, amelyben fontos szerephez jutnak a kelet- és nyugat-német turisták családi viszályai egy omladozó rendszerben, valamint egy tengeralattjáró a Balatonban. A film a témájából adódóan is nemzetközi koprodukció lenne. Nagypál Orsolya elmondta: ha a Berlinale segítségével sikerülne egy német ko-producerrel megállapodni, akkor neki kellene Németországban pénzt szereznie a filmre, míg a magyar producer gondoskodna a hazai forrásokról. A rendezőnő pontos összeget nem tudott mondani, de úgy vélte, hogy az összköltségvetés meghaladhatja az egymillió eurót.

Nagypál Orsolya egyébként ezen a héten nemcsak a Berlinalén érdekelt: Hidegzuhany című rövidfilmje ugyanis Franciaországban, a most zajló Clermont-Ferrand Nemzetközi Rövidfilmfesztiválon versenyez, amely a műfaj egyik legjelentősebb seregszemléje.

– Független Hírügynökség –