A benzinkutak 70 %-a becsapós

Autók - Illusztráció
Autók - Illusztráció
Ukrajna – A 2006 folyamán elvégzett ellenőrzések eredményei arról tanúskodnak, hogy az ukrajnai benzinkutak több mint 70 %-ánál becsapják a kuncsaftokat.

Az Ukrajnai Állami Fogyasztói Szabványfelügyelet a tavaly megvizsgált 1 651 benzintöltő állomásból 1 166 esetében tárt fel visszaéléseket. A szabálytalanságok többsége a kínált üzemanyagfajtákra vonatkozó minőségi és származási bizonylatok hiányából eredt.

A kutak java részénél hiányoztak a mérőberendezések szabványos hitelesítését igazoló dokumentumok, így alaposan gyanítható, hogy ezeknél átverték a vásárlókat a kimért literek tekintetében.

De az üzemanyagok minőségével kapcsolatban is számos szabálytalanságot állapított meg a felügyelet. A munkatársaik által bevizsgált 37,2 millió liter motorbenzinből 4,7 millió liternyit voltak kénytelenek azonnali hatállyal kivonni a forgalomból.

Ennek a mennyiségnek több mint a fele egyszerűen alkalmatlan volt arra, hogy a megjelölt oktánszámmal felhasználható legyen.

A szabványfelügyelet 2006 folyamán csak a benzinkutak esetében 1 161 szabálysértési eljárást kezdeményezett. A kiszabott bírságok összege megközelítette a 200 ezer hrivnyát.

Ukrajnában egyébként 1 745 bejegyzett vállalkozás foglalkozik különböző üzemanyagok kiskereskedelmi forgalmazásával.

– Palkó István –