A Beneš-dekrétumok ügyében eltér a Jobbik és a cseh Nemzeti Párt véleménye

Eltér a magyarországi Jobbik és a cseh Nemzeti Párt véleménye a szlovákiai magyarokat is sújtó második világháború utáni csehszlovák elnöki rendeletek, az úgynevezett Beneš-dekrétumok ügyében. A két tömörülés a közeljövőben nem tervez érdemi együttműködést.

A Jobbik és a Nemzeti Párt képviselői hétfőn a pozsonyi Új híd tartópillérének tetején lévő Ufo étteremben találkoztak A tanácskozáson néhány újságíró is jelen volt, több, a helyszínen várakozó kollégájuk azonban nem juthatott be.

A szlovák Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője szerint a sajtó nagy reklámot csinált a szélsőségeseknek azzal, hogy folyamatosan beszámolt a tanácskozásról és annak előkészületeiről. Martin Korch úgy véli: a szlovák rendőrség magas szakmai színvonalon foglalkozik a szélsőségesek kérdésével, külön, erre kiképzett szakemberekkel is rendelkezik.

Arra a kérdésre, mennyire tartja a rendőrség aggasztónak a találkozót, a szóvivő úgy válaszolt: ez attól függ, mennyire tartja aggasztónak ezt a tanácskozást a sajtó. A két szélsőjobboldali párt részéről taktikai húzásról van szó – mondta Korch -, mert “felhasználták a sajtót arra, hogy bemutassák a tevékenységüket”.