A belvízvédelmet javítják a fejlesztéssel Borsodban

Belvízvédelem
Belvízvédelem - © Fotó: ÉM
Miskolc – Az Országos Vízügyi Főigazgatóság és az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság megkezdte a Belvízvédelmi szivattyútelepek fejlesztése és rekonstrukciója elnevezésű uniós projektjét.

A belvízvédekezés szempontjából rendkívül fontos, kiemelt projekt a Széchenyi 2020 program keretében, európai uniós támogatás segítségével 1,046 milliárd forint értéket képvisel.

Elöregedett rendszer

Megtudtuk, a projekt keretében az elöregedett és nem megfelelő kapacitású és üzembiztonságú belvízvédelmi szivattyútelepek újulnak meg a kapcsolódó műtárgyak, gépi berendezések, csőhálózatok, energiaellátó egységek, valamint a szivattyúgépházak és kezelőépületek átépítésével, felújításával.

A projekt hosszú távú célja a belvízi elöntések nagyságának és idejének csökkentése, a károk mérséklése, a védekezési költségek csökkentése.

Az ország vízügyi igazgatóságainak kezelésében csaknem 600 szivattyútelep van, ennek több mint felét a vízvédelmi társulatoktól vették át. Az országban utoljára 2000-ben volt szivattyútelepi rekonstrukciós program, azóta a vízügyi igazgatóságok csak a legszükségesebb javításokat tudták elvégezni, átfogó fejlesztés nem volt.

– ÉM –