A belváros rehabilitációjával együtt több mint 4 milliárdos turisztikai fejlesztés Székesfehérváron

Aláírták a székesfehérvári belváros rehabilitációjának támogatási szerződését, pénteken. A közel 2,1 milliárdos projekttel az egyik legpatinásabb épület, a Hiemer-ház felújítása is befejeződhet, új díszvilágítást kap a belváros és megújul a burkolat a Fő utcában. Ezekkel együtt a következő években több mint 4 milliárdos turisztikai fejlesztés valósul meg Székesfehérváron.

Decemberben várhatóan kiírja a kivitelezőre a közbeszerzési eljárást a közgyűlés, a tél végén, tavasz elején a régészeti feltárásokkal megkezdődik a munka. Utána közműcsere lesz, ezt követi az új díszburkolat lehelyezése.

Az utolsók között újítják fel Székesfehérvár történelmi belvárosát az országban, ám az egykori koronázó városban várhatóan a régészeti feltárások során fontos régészeti értékek is előkerülnek majd – mondta a Független Hírügynökségnek Cser-Palkovics András, polgármester. Hozzátette: Heteken belül aláírják a Hiemer-ház felújításához a szerződést, és hamarosan megkezdődik a Nemzeti Emlékhely és a vidámpark beruházása is. Ezekkel együtt a városban jelentős turisztikai fejlesztés valósul majd meg. 1.5 milliárdos magántőke aktivizálódhat, fehérvári cégek kapnak munkát, várhatóan új szállodaipari és turisztikai vállalkozások jelennek meg, új munkahelyek jönnek létre.

A belváros rehabilitációjához 1.7 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást kapott Székesfehérvár. Emellett a megyei önkormányzattal közösen uniós támogatással 2.1 milliárdos projektet valósít még meg a város. Ezen belül egymilliárdból a volt koronázó bazilika romjait tartalmazó Nemzeti Emlékhelyet alakítják át, elkészül a középkori Fehérvár óriás makettje, és a volt vidámpark területén egy kalandpark.