A beiktatására váró román kormány újratárgyalta az IMF-fel idei államháztartási hiányt

  Bukarest, 2012. május 7., hétfő (MTI) – A hétfői beiktatására váró új román kormány újratárgyalta a nemzetközi hitelezőivel az idénre tervezett államháztartási hiányt, amely a bruttó hazai termék (GDP) 2,25 százalékát is elérheti a korábbi 1,9 százalék helyett – jelentette be hétfőn Victor Ponta, kijelölt miniszterelnök.

Az új román kormányt várhatóan hétfőn este szavazza meg a bukaresti parlament, de a kabinet már tárgyalásokat folytatott a Nemzetközi Valutaalap, az Európai Unió és a Világbank szakértőiből álló Bukarestben tartózkodó küldöttséggel, amely éppen felülvizsgálati látogatását folytatta tíz nappal ezelőtt, amikkor megbukott az Ungureanu-kormány.
Ponta közölte, hogy a nemzetközi hitelezőkkel korábban kialkudott 1,9 százalékos GDP-arányos deficithez képest még 0,35 százalékponttal nőhet az államháztartási hiány, és ez elegendő ahhoz, hogy a kormány az idén megemelje a közalkalmazotti béreket, és a nyugdíjasoknak is visszaadják azt a pénzt, amit egy alkotmánybírósági döntés szerint az elmúlt tizenhat hónapban törvénytelenül vontak le a nyugdíjból az egészségügyi biztosítási járulék kiterjesztése címen.
Ponta szerint június 1-től nyolc százalékkal emelik a közalkalmazotti béreket, majd az év második felében újabb 7 százalékkal, ha ezt lehetővé teszi a gazdaság teljesítménye. Szerinte a második emelésre októberben vagy novemberben kerülhet sor. A román kormánynak ugyanis 15 százalékkal kellene növelnie a béreket ahhoz, hogy ismét elérjék a 2010-es szintet, amikor Romániában 25 százalékkal csökkentették a fizetéseket a közszférában.
Románia több mint 5 milliárd euró nemzetközi elővigyázatossági hitelmegállapodást kötött 2011 tavaszán az IMF szervezésében.