A befektetők februártól anonim módon lekérdezhetik értékpapír- és ügyfélszámláik adatait

Budapest, 2015. október 5., hétfő (MTI) – A befektetési szolgáltatók ügyfelei februártól egy törvénymódosításnak köszönhetően anonim módon lekérdezhetik intézményüknél vezetett értékpapír- és ügyfélszámlájuk egyenlegét a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elektronikus felületén, a jegybank a jogszabály hatályba lépéséig szúrópróbaszerűen ellenőrzi az adatokat.

A jegybank közleményében ismerteti: 2016. január 1-jén életbe lépnek a tőkepiacról szóló törvény módosításai, amelyek megteremtik a jogi kereteit annak, hogy a befektetési szolgáltatók ügyfelei az intézménynél vezetett értékpapír- és ügyfélszámlájuknak a megelőző hó utolsó napjára vonatkozó adatait anonim módon lekérdezhessék az MNB által biztosított elektronikus felületen.

Az intézményeknek a tárgyhónapot követő 5. munkanapig kell átadniuk a számlaadatokat az MNB részére, a lekérdezés pedig az átadást követő 5. munkanaptól a tárgyhónapot követő második hónap 10. munkanapjáig lesz elérhető. Az intézmények feladatait, a kapcsolódó adatbiztonsági, illetve egyéb követelményeket a jegybank rendeletben határozta meg.

A lekérdezési lehetőség biztosítja az ügyfeleknek küldött számlaadatok, illetve a felügyeletnek továbbított adatok egyezőségének vizsgálatát. Az MNB szerint azzal, hogy az ügyfelek ellenőrizhetik, egyezik-e a számlaértesítőben foglalt adattartalom az adatszolgáltatással, erősödhet a pénzügyi szektorba vetett bizalom.

Az anonim adatszolgáltatás egyúttal lehetőséget nyújt a jegybanknak is arra, hogy a szolgáltató által átadott értékpapírszámla-egyenlegek vonatkozásában rendszeres keresztellenőrzéseket végezzen. Éppen ezen ellenőrzési funkció hatékony működtetése miatt fontos, hogy minél többen és minél gyakrabban éljenek névtelen ügyfél-lekérdezési jogosultságukkal – hívja fel a figyelmet a jegybank.

Az MNB közölte továbbá: a jogszabály-változások hatályba lépéséig minden folyamatban lévő vizsgálata során egyes – szúrópróbaszerűen kiválasztott – ügyfeleket közvetlenül postai úton megkeresve is ellenőrzi, megegyeznek-e a hozzájuk kapcsolódó, a befektetési szolgáltatók nyilvántartási rendszerében kimutatott adatok. A jegybanki ellenőrzések célja a befektetők biztonságának további erősítése. A jegybanki megkeresés nyomán az ügyfeleknek mindössze egy nyilatkozatot kell kitölteniük a két adatsor egyezőségéről.

Az MNB nem az ügyfeleket, hanem a befektetési szolgáltatókat vizsgálja – szögezte le a jegybank közleményében. Mivel ez egy jegybanki vizsgálat részeként történik, a jegybank végzésben értesíti ki az érintett ügyfeleket, a közigazgatási eljárás szabályairól szóló törvény (Ket) előírása alapján felhívja a figyelmet a különböző jogkövetkezményekre is. A jegybank az értesítés mellé rövid, egyszerű nyelvű kísérőlevelet is csatol az ügyfeleknek a legfontosabb tudnivalókról – ismerteti közleményében az MNB.

– MTI –