A becsület ne legyen hátrány

Hagyományos adózásellenes felfogásban látszólag ellentétes oldalon ülnek a vállalkozók és az adóhivatal.  Adóigazgatás [.doc – 35KB]

Persze ez nem így van, hiszen itt is azoknak a vállalkozásoknak a képviselői vannak, amelyek tisztában vannak vele: elemi érdekük fűződik egy jól kialakított adórendszer keretei között a dolgát jól, következetesen és  törvényesen tevő adóhivatal működéséhez. Hiszen érzékelhetik, manapság még versenyhátrány jelent, ha valaki a szabályokat pontosan betartva végzi a tevékenységét. Még elég jelentős arányt – 25-30 százalékról beszélnek – képvisel nálunk a fekete gazdaság, amelynek a visszaszorítása, ezzel együtt az elméleti és tényleges adóbevétel közötti rés szűkítése, nem csak az állam, de a tisztességes vállalkozások érdeke is,  vezette be az adóigazgatás kérdéseiről a KM  TOP 100 Klubjában tartott előadását dr. Szikora János az Apeh elnöke.

Az adóhivatal a lehetőségeihez képest igyekszik normálisan működni. Örömömre szolgál, hogy a kormányzat figyelembe veszi az észrevételeinket, javaslatainkat. Mi természetesen nem adópolitikával foglalkozunk, nem az adókulcsok megállapítására teszünk javaslatokat, hanem  sajátos szemléletünkből fakadóan azt igyekszünk elérni, hogy lehetőségei legyenek az adóhivatalnak  megfelelő hatékonyságú küzdelemre az adót kikerülők ellen. Az idén elég sok ilyen törvénymódosítás következik be, egy részük már hatályos, más részük még készülő félben.

Az év közepén első sorban a fekete foglalkoztatás visszaszorítására született több jogszabály is. Például az, hogy a foglalkoztatást annak megkezdése előtt egy nappal kell bejelenteni a vállalkozónak. Erre azért volt szükség, mert az adóhivatal ellenőrei feleslegesen próbálkoztak a fekete foglalkoztatás visszaszorításával, mivel a vállalkozó hivatkozhatott arra, hogy aznap vette föl a dolgozót, s majd bejelenti, hiszen a következő hónap 12-dikéig van erre lehetősége. Most viszont, ha ellenőrzésénél a munkát végző nincs bejelentve, akkor tényhelyzet van.

Ehhez kapcsolódóan a bírságolási feltételek is szigorodtak, most már nem mindegy, hogy 1 vagy 10 bejelentés nélküli alkalmazottat foglalkoztat, mert a bírság a feketemunkások számának emelkedésével arányosan növekszik. A fekete foglalkoztatásról köztudott, hogy az építőiparban, a vendéglátásban s a mezőgazdaságban a legjellemzőbb.

– Galambos Béla –