A BC megvásárolt egy lengyel alapanyag-gyártót

A BC megvásárolt egy lengyel alapanyag-gyártót
BorsodChem megvásárolta az egyik legjelentősebb kelet-európai alapanyag-gyártó, a lengyel Petrochemia Blachownia S.A. 100 százalékát – jelentette be tegnap budapesti tájékoztatóján a BC vezérigazgatója, Kovács F. László.

A Blachownia idáig a lengyel vegyipari piac meghatározó tagjáé, a Ciech S.A-é volt. Kovács F. László üzleti titokra hivatkozva nem nyilatkozott arról, hogy a BC mennyit fizetett a lengyel gyártóért, de elemzők korábban 4–9 milliárd forintról beszéltek. A fizetés készpénzben történik és a vezérigazgató szerint nem okoz eladósodást. A tranzakció becslések szerint egymilliárd forintos szinergiahatással járhat éves szinten.

A vezérigazgató lapunknak elmondta, az akvizíció kétévnyi tárgyalássorozat után valósulhatott meg és jól illik a cég több éve elindított termékportfolió átalakítási stratégiájába. A Petrochemia Blachownia-nál gyártott benzol és toluol a poliuretán kémiai műanyagoknak, az MDI-nek és TDI-nek az alapanyaga.

Csökkentett kockázatok

Kovács F. László jelezte, a két stratégiai fontosságú alapanyag gyártási kapacitását olyan nagymértékben kívánják növelni a jövőben, hogy a Blachownia teljes nyersanyag-termelését felhasználják majd. – A barcikai telephelyünk mindennapjaira is jelentős hatással lesz a felvásárlás – mondta az Északnak Kovács F. László. Az egyik legfontosabb, hogy a BC munkatársainak további biztonságot jelent, hogy egy ilyen jelentős alapanyag-gyártő került a birtokunkba.

Az eladó Ciech elnöke, Ludwik Klinkosz arról beszélt, hogy egy nem a cégük fókuszába vágó üzletágtól, leánycégtől váltak meg, amely a BC számára volt igazán értékes. A Blachownia árbevétele mintegy 300 millió zloty, nyeresége pedig 21 millió volt tavaly, így nagyjából a BorsodChem tizedének felel meg.

A tranzakcióhoz kell még a lengyel versenyhivatal jóváhagyására, amely a szakember várakozásai szerint 2.5 hónap alatt megtörténik.

SzP