A "Bartók + " varázsdoboza nemzetközi értékké vált

Miskolc – A magyar kulturális diplomácia értékmérőjévé vált a Miskolci Nemzetközi Operafesztivál – hangzott el a fesztivál záró sajtótájékozatóján. A “Bartók + ” hívó szavát Európában és másutt a világban is ismerik és számon tartják…  Múzeumok Éjszakája Miskolcon 2008.06.22. III. Miskolci Fröccsfesztivál 2008.06.22. múzeumok éjszakája 2008.06.22. Bartók+ 2008.06.22. Operafesztivál - szombat 2008.06.22.      

Húszezer néző, 58 előadás, majd kétszáz kísérőprogram és annak mintegy százötvenezer résztvevője, valamint a negyvenmilliós jegybevétel – számokba tömörítve ekként összegezhető az idei, immár nyolcadik alkalommal megrendezett “Bartók + Szlávok” elnevezésű Miskolci Nemzetközi Operafesztivál mérlege. Egyebek mellett ez is elhangzott vasárnap a lillafüredi Palota Szállóban megrendezett záró sajtótájékoztatón.

Világszínvonalon

Bogyai Katalin az Oktatási és Kulturális Minisztérium nemzetközi szakállamtitkára elismerően beszélt a fesztiválról, ami megmutatta, hogy a fővároson kívül is lehet kitűnő és világszínvonalú nemzetközi fesztivált csinálni. Rámutatott, hogy ez a fesztivál a kultúrák közötti párbeszéd, a kulturális diplomácia egyik fokmérőjévé és példájává vált mára. A “Bartók + “ hívó szavát Európában és másutt a világban is ismerik és számon tartják.

Helyi közönségnek

Bátor Tamás fesztivál igazgató megfogalmazása szerint a nyolc esztendővel ezelőtt megálmodott fesztivál gyönyörű képkeretét az idén különleges produkciókkal tudták megtölteni. Beszélt arról is, hogy a szűkös költségvetésből a legtöbbet így hozták ki. A jegyárakat úgy állapítják meg, hogy a helyi közönség számára elérhetőek legyenek az előadások. Nem kellett külföldi fesztivál városokba utazni, hanem a világszínvonalú színházak és produkciójuk jött ide. Érkeztek azonban japán, német, osztrák és svájci csoportok is nézőként. Összehasonlításként elmondta, hogy például Salzburgban 180-200 euróba kerül egy-egy fesztiváli belépő.

Megküzdeni a közönségért

A fesztivál egyfajta opera mustra jellege megmarad, de igényes produkciókat hívtak és hívnak meg a jövőben is – mutatott rá az igazgató. A színházi előadásokkal a zeneértő és kedvelő közönséget szolgálták, a majd kétszáz kísérő program során pedig az utca emberét is sikerült megszólítaniuk. Kiemelte, hogy a fiatal generációk számára is egyre többet jelent már ez a fesztivál. Arról is szólt, hogy egy kis csapat dolgozik a fesztivál előkészítésén és megvalósításán. Munkájukkal meg kell küzdeni a közönségért. De megéri a fáradozás. Érdekességként megemlítette, hogy nagykövetei útján például a japánok és a kínaiak is jelezték, ők is szeretnék bemutatni opera- és zenei kultúrájukat a Bartók + fesztiválon.

Bátor Tamás kijelentette, hogy felnőtté vált az operafesztivál, amit az is bizonyít, hogy idén új irodát kaptak a várostól. Újságírói kérdésre elmondta: jövőre “Bartók + Bécs” címmel és annak megfelelő zenei tematikával, a bécsi klasszikusok és mások muzsikájával szeretnék kivívni a közönség elismerését.

 
hirdetés


hirdet�s