A baromfival dolgozókat is beoltják

Az ÁNTSZ készül a szezonális influenzára, október eleje óta működik a figyelőszolgálat. Az ingyenes védőoltás november elején érkezik meg.

Ingyenes influenza-elleni védőoltásra jogosultak ebben az esztendőben azok is – foglalkozás-egészségügyi orvosaikon keresztül –, akik ezernél több baromfit számláló feldolgozó vagy tartótelep dolgozói – tudtuk meg Kohut Zsuzsától, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat Hajdú-Bihar megyei intézetének járványügyi osztályvezetőjétől.

Mindemellett a korábbi években már megszokott kockázati csoportok szintén fizetség nélkül juthatnak védelemhez: a szív-, keringési, légzőszervi, vese- és anyagcsere betegek, a csökkent immunitásúak, a szociális intézmények lakói és dolgozói, az egészségügyi intézményben huzamosabb ideig tartózkodók, valamint az ott dolgozók, a határátkelőhelyen szolgálatot teljesítők és a hatvan éven felüliek.

Az ingyenes védőoltás november első hetében érkezik a megyébe, az utóbbi esztendők gyakorlatához hasonlóan ezúttal is 62 ezer vakcina – mondta el Kohut Zsuzsa. Az adagok egy részét azonnal szétosztják a háziorvosok között, a többit tartalékba helyezik. Tavaly nem volt járvány, így előfordulhat, hogy idén nagyobb tömegeket érint a megbetegedés, ám szezonális influenzáról van szó – hangsúlyozta az osztályvezető. Az ÁNTSZ figyelőszolgálata október 3-án kezdte meg működését.

Ugyanakkor háziorvosával bárki felírathatja és a patikában néhány száz forintért megveheti a védőoltást, amely október végén várható a gyógyszertárakban – tette hozzá a szakember.

Ü.Sz.